A csehek is leszólták az Európai Uniót

„Európa közepén jelenleg arra a problémára reagálnak, hogy nem működik a külső schengeni határok védelme. Az érintett országok – elsősorban Görögország – képtelenek teljesíteni kötelességüket, az Európai Unió pedig ezt a mulasztásukat mindmáig eltűri” – jelentette ki Bohuslav Sobotka a cseh kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.

A cseh miniszterelnök hangsúlyozta: kormányának ezt a határozott véleményét az uniós tagországok belügy- és külügyminisztereinek hétfő délutáni tanácskozásán megismétlik. Miként azt is, hogy Csehország továbbra is ellenzi a kötelező menekültkvóták elfogadását, ugyanakkor készek minden olyan értelmes javaslatot támogatni, amelyet az Európai Bizottság javasol.

„Legfontosabbnak továbbra is a külső schengeni határok védelmének megerősítését tartjuk, valamint olyan ellenőrző pontok létesítését, ahol a migránsokról még az EU-ba való belépésük előtt megállapíthatják, kik a politikai menekültek, és kik a gazdasági bevándorlók” – tette hozzá a kormányfő.

Andrej Babis szerint is nem a belső, hanem a külső schengeni határok enyhíthetnek a jelenlegi menekültválságon. A miniszterelnök-helyettes értelmetlennek minősítette az Európai Bizottságnak a Frontex megerősítését célzó javaslatát, mert a külső határellenőrzésért felelős ügynökség eddig csődöt mondott, ráadásul nincs is kellő jogköre feladatainak ellátásához.

„Emiatt is, valamint azért is teljes a káosz földrészünkön, mert az Európai Unió máig nem képes határozottan lépni, miközben a schengeni övezet országai kizárólag saját belátásuk alapján, gyakran önzően cselekednek, többen hatályos egyezségeket rúgnak fel. Angela Merkel asszony nemrég minden menekültet és gazdasági bevándorlót Németországba hívott, most pedig csodálkozik azon, hogy csak az elmúlt hétvégén több mint tízezren özönlöttek be oda” – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes.

Továbbá felháborodva közölte, cseh cégek különböző brüsszeli adminisztratív akadályok miatt hónapok óta képtelenek beutazó vízumot szerezni azoknak az ukrajnai vendégmunkásoknak, akiket alkalmazni szeretnének, mindeközben pedig migránsok tízezrei minden ellenőrzés nélkül grasszálnak térségünkben. Sobotka és Babis egyaránt az EU-csúcs mielőbbi összehívását szorgalmazta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.