"Az üvöltés nem érv, a tojásdobálás gyáva cselekedet"

Csehország szégyenének minősítette Milos Zeman elnök szerdai sajtótájékoztatóján a tojásdobálásba torkolló hétfői nagygyűlésen történteket. A bársonyos forradalom negyedszázados évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen részt vett a magyar, a német, a szlovák és a lengyel államfő is.
- Jövőre az évforduló előtt meghívom a Hradzsinba a várható újabb tiltakozó akció szervezőit, hogy meghallgassam indítékaikat, mert az üvöltés nem érv, a tojásdobálás pedig gyáva cselekedet, így nem a politikai ellenfelek, hanem a kverulánsok viselkednek. Tudom, hogy a tavalyi elnökválasztáson a csehországi nagyvárosok közül mindössze Prágában győzött Karel Schwarzenberg, a vetélytársam. Nyilván az ő hívei még egy év elteltével sem tudnak belenyugodni a voksolások országos végeredményébe, ezért a hétfői megnyilvánulásaikat az ellenem irányuló kampánynak minősítem, és sajnálom őket - közölte a cseh államfő.

Röviddel ezután élesen elítélte Zeman magyarázkodását Martin Prikryl fiatal prágai popzenész, a tiltakozás főszervezője. A Lidovky cseh portálnak adott nyilatkozatában cáfolta, hogy Karel Schwarzenberg és az általa vezetett TOP 09 támogatója lenne, vagy a megbízásuk alapján tüntettek volna.

- Tiszta ügy az egész. Egyre dühösebben vettem tudomásul Milos Zeman oroszbarát kijelentéseit, amelyekkel Vlagyimir Putyin ukrajnai agresszióját védelmezte, kínai látogatása során pedig nem tiltakozott vendéglátóinál az alapvető szabadságjogok súlyos megsértése miatt, s nem hozta szóba Tibet ügyét sem. "A keserű pohár" akkor csordult ki, amikor a cseh elnök az egyetemistákkal tartott beszélgetésen elbagatellizálta a kommunista rezsim ellen békésen tüntető diákok ellen brutálisan fellépő, őket gumibotokkal ütlegelő rendőrök cselekedeteit, amelyek végül a rendszerváltáshoz vezettek.

- Elég volt a virtuális dühöngésből, gondoltam ekkor, és Facebookon hívtam néhány barátomat tüntetésre. Magam is meglepődtem, milyen sokan, sok ezren jöttek el. Tiltakozásunk a felháborodás és a civil kurázsi megnyilvánulása volt. A magas rangú vendégek előtt tettük egyértelművé, hogy az államfő nem a polgárok többségének véleményét képviseli - szögezte le a prágai fiatalember, aki a további kérdésre válaszolva kifejtette: Ha az elnök nem okul a történtekből és nem vonja le a valós következtetéseket, akkor a tiltakozásokat tovább folytatjuk.

Rövidre fogott hétfői ünnepi beszédében a cseh elnök azt hangoztatta, hogy huszonöt évvel ezelőtt annak a szólásszabadságnak a kivívásáért harcolt ő is, amely most itt is megnyilvánul.

- Nem féltem akkor sem, miként ma sem! A tojásdobálást viszont az eseményhez méltatlan megnyilvánulásnak tartom - közölte nagy hangzavar közepette. Sokan Milose, do kose! (Milos, a szemetesbe!) transzparenst tartottak magasba, mások piros lapokat mutattak fel. A tömeg csak akkor csendesedett le, amikor Bronislaw Komorowski lengyel, Andrej Kiska szlovák és Joachim Gauck államfő méltatta a közép-európai rendszerváltások történelmi jelentőségét. Eleget tett Áder János felszólításának is, aki egyperces néma csendet kért a kommunizmus áldozatainak emlékére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.