„A migránsválság jól szervezett tömeges invázió”

Milos Zeman éles szavakkal bírálta és az ország biztonságát veszélyeztető magatartásnak nevezte Bohuslav Sobotka cseh kormányfőnek a menekültválsággal kapcsolatos megnyilvánulásait. 

Az államfő a legnagyobb példányszámú cseh napilapban, a Mladá fronta Dnesben csütörtökön megjelent interjújában kifejtette: „Naivitás azt állítani, hogy nincs semmiféle összefüggés a migrációs hullám és a terrorizmus között. Nekem a kormányfővel ellentétben az a szilárd meggyőződésem, hogy a migránsválság jól szervezett tömeges invázió, mert a menekültek százezrei között a dzsihádisták saját embereiket is Európába küldték. Ezt a tényt a párizsi véres merényletek is igazolták. Ezért tartom Csehország belbiztonsági kockázatának a miniszterelnök határozatlan, látszólag humanista gesztusait, amelyekkel továbbra is azt igazolja, hogy még mindig nem ismerte fel a hazánkra is leselkedő súlyos veszélyt, hiszen az erőszakos cselekmények egyre közelebb kerülnek határainkhoz” – szögezte le az elnök, aki Bohuslav Sobotka e hét elejei nyilatkozatára reagált.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az európai biztonságot az Iszlám Állam harcosai és más terroristák veszélyeztetik, nem pedig azok, akik miattuk menekülnek. „Ezért a terroristák ellen kell határozottan és keményen küzdeni, a háborúk elől menekülteken pedig segíteni. A cseh kabinet így cselekszik. Egyúttal minden szükséges intézkedést megtett és megtesz, hogy szavatolja polgárainak biztonságát és nyugodt életét” – állította a kormányfő.

Az újságíró megkérdezte az államfőtől, utólag helyes döntésnek tartja-e, hogy november 17-én, a bársonyos forradalom évfordulóján részt vett és beszédet mondott az Iszlámellenes Blokk prágai civil szervezet demonstrációján. Ezzel a gesztussal Bohuslav Sobotka szerint beállt a populisták közé, akik mostanság a menekültválságon élősködnek, és a polgárok riogatásával igyekeznek növelni saját népszerűségüket, ami összeegyeztethetetlen a cseh államfők tevékenységének demokratikus hagyományaival.

Jirí Dienstbier emberjogi miniszter pedig ennél is sarkosabban úgy fogalmazott, hogy az elnök a cseh társadalom fasizálódásának melegágyát készíti elő.

„Nézze, én idős úriemberként bölcs mosollyal fogadom ezeket a kamaszkorra jellemző arcátlanságokat. Üzenem nekik, hogy erre a demonstrációra azért mentem el, mert meghívtak, beszédemben pedig a különböző nézeteket képviselők közötti párbeszéd, kölcsönös odafigyelés fontosságára hívtam fel a figyelmet, mert a menekültválsággal kapcsolatban is szabad a véleménynyilvánítás, ha az nem szélsőséges, nem idegengyűlölő” – felelte Milos Zeman.

Végezetül hangsúlyozta, hogy vitáik ellenére rendszeres és zavartalan a kölcsönös kommunikáció Bohuslav Sobotkával. „Ez a kötelességünk, mert mindketten titkos és szabad választásokon kaptunk bizalmat a polgároktól.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.