Brüsszelben is kiakadtak Zeman kínai útja miatt

Nemcsak Prágában, hanem Brüsszelben is kiverte a biztosítékot Milos Zeman, aki eltökélte, hogy eleget tesz a pekingi meghívásnak, és szeptember elején részt vesz a második világháború ázsiai befejezésének 70. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségeken.

Eredetileg az EU vezetői a cseh Hospodárske noviny napilap értesülései szerint olyan ajánlást szerettek volna elfogadtatni az uniós tagországokkal, hogy vezető politikusaik elsősorban a Kína és Japán közötti feszült viszony miatt lehetőleg maradjanak távol. Többek között azért is, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök már jelezte, hogy ott lesz a katonai díszszemlén is, s minden bizonnyal Kim Dzsongun észak-koreai diktátor is.

Lapunk érdeklődésére a prágai külügyminisztérium szóvivője az újság értesüléseit megerősítette. Michaela Langronová közölte azt is, hogy a cseh államfő szándéka miatt kénytelenek voltak megvétózni az egységes uniós magatartást szorgalmazó brüsszeli ajánlattervezetet.

Megkérdeztük az elnöki szóvivőt, vajon Milos Zeman kihagyja-e a katonai parádé megtekintését, ahogy azt májusban hasonló rendezvényen Moszkvában tette, vagy ott feszít majd az orosz elnök és más vendégek társaságában. Jirí Ovcácek azt válaszolta, hogy egyelőre csupán a kínai látogatása biztos, a részletes programot még nem véglegesítették.

Milos Zeman legutóbb tavaly ősszel járt Pekingben. Akkor a cseh média és az ellenzék főleg azért bírálta őt, mert kizárólag a kétoldalú gazdasági kapcsolatok további bővítését szorgalmazta, egyetlen bíráló szava vagy akár csak észrevétele sem volt arról, hogy Kína főleg a másként gondolkodókkal, valamint a kisebbségekkel szemben súlyosan megsérti az alapvető emberi jogokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.