A cseh belügyminiszter: a szexuális erőszak várható volt

Várható volt az a szexuális erőszak, amelyre szilveszter éjszakáján került sor német városokban - jelentette ki Milan Chovanec cseh belügyminiszter hétfőn Prágában a közszolgálati televíziónak nyilatkozva.
"Beszéltünk róla, felhívtuk a figyelmet a kockázatokra" - állította a belügyminiszter a televízió egyik politikai magazinjában.

"Engem azonban inkább az öncenzúra, vagy minek is nevezzem a jelenséget, döbbentett meg, mert a német közvélemény csak nagy késéssel értesült a történtekről. Attól tartok, hogy ez veszélyes precedens" - vélekedett Milan Chovanec.

Németország több nagyvárosában szilveszter éjszakáján tömegesen nőket molesztáltak. Az elkövetők döntő többsége a bevándorlók közül került ki.

"Ahhoz, hogy az emberek higgyenek az államnak, érezniük kell, hogy igazat mond nekik. Ha valaki ilyen bűncselekményekhez folyamodik, és erőszakot követ el nőkön, azt el kell fogni, és meg kell büntetni. Ugyanakkor a közvéleményt tájékoztatni kell arról, mi történt" - fejtette ki a cseh politikus.

Chovanec megerősítette, hogy a cseh kormány csatlakozik Szlovákia kezdeményezéséhez, hogy hívjanak össze rendkívüli európai uniós csúcsot, amelyen megvitatnák a történteket.

"Ezen a téren kiállunk a visegrádi négyek közös álláspontja mellett, és támogatjuk a szlovákokat, hogy a csúcstalálkozó megvalósuljon" - szögezte le a cseh belügyminiszter.

A Bohuslav Sobotka vezette koalíciós kormány hétfőn megerősítette, hogy Csehország támogatja az Európai Bizottság javaslatait a schengeni határok őrzésének a megerősítésére.

"Az uniós csomag olyan javaslatokat tartalmaz, amelyek megvalósítását Csehország már hosszabb ideje szorgalmazza" - mondta Tomás Prouza, az uniós ügyekért felelős államtitkár a kormány ülése után újságíróknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.