A Csallóközben találták meg a 35 éve ellopott német műtárgyat

A csallóközi Nagymagyaron (Zlaté Klasy) foglalták le a rendőrök a Keresztelő Szent Jánost ábrázoló, 1480 körül készült gótikus faszobrot, amelyet eddig ismeretlen tettesek 35 éve loptak el a Wiesbadenhez közeli egyik falu tempolomából.

A műtárgyat annál a bandánál találták meg, amelynek több tagját ausztriai és szlovákiai nagyraktárakban és bevásárló központokban elkövetett lopásaik miatt már többször börtönbüntetésre ítélték. Most mindannyiukat előállították. Kihallgatásuk még nem fejeződött be, ezért még nem derült ki, hogy miként került a négy évtizeddel ezelőtt 40 ezer márkára becsült alkotás Dél-Szlovákiába. Állítólag valamelyik bécsi piacon vásárolták.

Lapunk megkeresésére Martina Kredatusová rendőrségi szóvivő ezt a feltételezést nem erősítette meg. Csupán annyit közölt, hogy a szlovák műemlékvédelmi hivatal egy hónapja hívta fel az Interpol pozsonyi irodájának figyelmét arra a szlovákiai internetes hirdetésre, amelyen 30 ezer euróért árultak egy alkotást, s amelynek a fényképét is feltöltötték. Mivel ilyen lopott műtárgyat Szlovákiában nem tartottak nyilván, a nyomozók minden uniós ország illetékeseinek elküldték ezt a fotót, kérve az alkotó és a tulajdonos felderítését. Rövidesen jelentkezett a wiesbadeni rendőrség, amely az eltulajdonított szobor fényképét is mellékelte.

Német szakértők azt is közölték, hogy az alkotást ugyan átfestették, a bal kezét behajlították és a kezébe kelyhet ragasztottak, de minden bizonnyal az idáig hiába keresett értékes alkotást találták meg. Néhány órán belül a dunaszerdahelyi járási nyomozók kiderítették, kik a hirdetők és akcióba léptek. Ezután pedig a pozsonyi szakértők megbizonyosodtak arról, hogy német kollégáik nem tévedtek. Indítványozták, hogy a megtalált szobor szolgáltassák vissza a német tulajdonosnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.