A CIA hazudott a kínzásokról

A kénszervallatások sorát elbagatellizálták, a megszerzett információk jelentőségét pedig eltúlozták – szerepel abban a 6300 oldalas jelentésben, amelyet évek alatt állítottak össze a Központi Hírszerző Ügynökség tevékenységéről.
A kongresszusnak, a kormánynak és a közvéleménynek is hazudott a CIA a vallatási programjairól. A kínzásokat a titkosszolgálat megpróbálta elbagatellizálni, a vallatással megszerzett információk jelentőségét viszont eltúlozták – állapítja meg az a 6300 oldalas titkosított szenátusi jelentés, amelyről névtelenséget kérő tisztségviselőkre hivatkozva a Washington Post írt hétfőn.

Az egyik tisztségviselő szerint bár a CIA újra és újra úgy állította be a megkérdőjelezhető létjogosultságú vallatási technikákat, hogy az ügynökeinek máshogyan nem megszerezhető információkat sikerült kicsikarniuk velük, és több ezer ember életét mentették meg, ez egyszerűen nem igaz. Abban, amit hallottak, szinte semmi új nem volt a kínzások előtt tett vallomásokhoz képest.

A CIA világszerte a titokban működő központokba hurcolta a terrorizmussal gyanúsított személyeket. Volt akit kihallgatás közben többször is jéghideg vízbe merítettek alá – amíg Barack Obama elnök 20098-ben törvényen kívül nem helyezte a gyakorlatot – Thaiföldön pedig megtörtént, az ügynökök egy része kilépett a cégtől a brutális kínzások miatt.

A jelentésben szerepel az al-Kaida korábbi műveleti vezérének, Abu Zubaidának is a neve. Amit az amerikaiak a nemzetközi terrorszervezet fenyegetéseiről tudnak, gyakorlatilag tőle tudják, de Zubaida annak ellenére nem a CIA-nek súgott, hogy a titkosszolgálat ügynökei a kihallgatásokon 83-szor vetették alá a vízbefojtást imitáló vallatási technikának. sak a szabadulása után, Pakisztánban tálalt ki az FBI előtt.

A Washington Post cikke lesújtó hangú jelentésről készült kényelmetlen pillanatban éri a CIA-t, a szenátus hírszerzési bizottsága ugyanis csütörtökön szavaz arról, elküldje-e a dokumentum következtetéseit és ajánlásait – egy potom négyszáz oldalas kivonatot – a Fehér Háznak titkosítás alóli feloldásra. Dianne Feinstein demokrata bizottsági elnök régóta ennek a híve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.