Munka Londonban? A britek bekeményítenek miattunk

Hatról három hónapra rövidítené le a munkakeresési időszakot az uniós országokból származó bevándorlók számára az Egyesült Királyság kormányzata.
David Cameron brit miniszterelnök a Daily Telegraph-nak azt mondta, hogy a törvényjavaslat a briteket helyezi előtérbe a külföldi bevándorlók helyett. A kormányfő elmondta, hogy a tervezett szabályozás elfogadása után senki nem jöhet úgy az országba, hogy a "semmiért kapjon valamit". Egy tavalyi törvényváltozást követően a Nagy-Britanniába érkező munkakeresők csak három hónap után jogosultak segélyért folyamodni, legfeljebb fél évig terjedő időre. A mostani törvényjavaslat ezt az időszakot megfelezné, és csak három hónapig nyújtana ellátást az állam. Az Európai Bizottság jelezte, hogy vizsgálja még, hogy az új jogszabály nem mond-e ellent az uniós jognak.

Cameron közlése szerint tarthatatlan az a helyzet is, hogy brit állások százezreit hirdetik az Európai Unió többi államában is. A kormányfő utalt arra, hogy tavaly nagy felzúdulást váltott ki, amikor kiderült, hogy a részben brit forrásokból finanszírozott európai álláskereső program keretében minden, az Egyesült Királyságban meghirdetett munkalehetőséget nyilvánossá kellett tenni az egész EU-ban. A Daily Telegraph adatai szerint az EURES honlapján szereplő 2,4 millió álláshirdetésből 1,1 millió a brit munkalehetőség.

A kormányfő már korábban is próbálkozott a Kelet-Európából érkező bevándorlók számának korlátozásával. Megszabták volna, hogy bizonyos tagországokból milyen számban érkezhetnek emigránsok.

A britek 2017-ig népszavazást terveznek kiírni az EU-s tagságukkal kapcsolatban. Ezt a döntést éppen az országba érkező munkavállalók nagy száma teszi indokolttá a konzervatív párti kormányzat számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.