A brit kormány kémkedett az Amnesty International után

A jogvédő szervezetet egy július 1-jén küldött emailben értesítette az Egyesült Királyság Nyomozói Erőinek Törvényszéke (IPT), hogy hozzáfértek a kommunikációjukhoz, beszélgetéseiket és üzeneteiket lehallgatták és tárolták - áll az Amnesty International sajtóközleményében.

A Törvényszék június 22-i ítéletében tévesen nevezte meg az Egyiptomi Kezdeményezés az Egyéni Jogokért-ot (EIPR), mint a jogtalanul megfigyelt két szervezet egyikét. Valójában a Jogi Források Dél-afrikai Központján kívül az Amnesty International Ltd, után kémkedtek.

A londoni székhelyű civil szervezet kilenc társával együtt kezdeményezte a brit kormány jogi felelősségre vonását a munkájukra irányuló, feltételezetten tömeges és törvénytelen megfigyelés miatt. A Törvényszéktől kapott július 1-i email nem tett említést arról, hogy pontosan mikor vagy milyen célból figyelték meg az emberi jogvédő szervezetet, illetve hogy mi történt az így megszerzett információval.

„18 hónap pereskedés, tagadás és mentegetőzés után megerősítést kaptunk arról, hogy valóban ki voltunk téve a brit kormány tömeges megfigyelésének. Felháborító, hogy amit mindig despotikus vezetők hatáskörébe tartozó cselekedetnek állítottak be, az brit területen a brit kormány által történt" – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

„Hogyan várhatják el tőlünk, hogy létfontosságú munkánkat elvégezzük szerte a világon, ha közben az emberi jogvédők és a jogsértések áldozatai most már okkal hihetik azt, hogy bizalmas levelezéseik különböző kormányok kezében kötnek ki?"

Shetty szerint az eset megmutatta a brit jogrendszer adatgyűjtéssel és adatkezeléssel kapcsolatos hiányosságait.

A felfedezés újabb aktualitást ad az Amnesty International idén indított, #UnfollowMe globális kampányának, amelyet a válogatás nélküli tömeges megfigyelés ellen indítottak. Ez a magánéletbe betörő és a szabadságokat  ipari mértékben korlátozni akaró kormányokat célozza. A szervezet az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kormányai ellen jogi felelősségre vonást is kezdeményezett azok célzott megfigyelései miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.