Hatósági erőszakra, verésre és fenyegetésre panaszkodtak a menekültek

Rendőrségi fenyegetésről, rablásról, erőszakról, verésről, zsarolásról és más visszaélésekről számolnak be a Bulgárián áthaladó migránsok – közölt egy erről szóló jelentést pénteken egy belgrádi székhelyű emberi jogi központ.

A szervezetnek több mint száz, Bulgárián át Szerbiába érkező migráns panaszkodott rendőrségi visszaélésre. Két férfi arról számolt be, hogy a bolgár hatóságok rájuk lőttek, és két társukat megsebesítették, egy másik csoport pedig azt mesélte, hogy a rendőrök fegyvert fogtak egy migráns fejéhez, másoktól elvették értékeiket és élelmiszerkészletüket, valamint rájuk uszították a kutyákat.

Október 15-én a török-bolgár határ közelében lelőttek egy afgán migránst, az esetet az Egyesült Nemzetek Szervezete is elítélte. (A hatóságok akkori jelentése szerint a migránsok illegálisan próbáltak bejutni Bulgáriába, nem engedelmeskedtek a felszólításnak, a rendőrök figyelmeztetésül a levegőbe lőttek, és a járőr egyik tagjának vallomása szerint „az egyik migráns egy lepattanó lövedéktől megsebesült, és kórházba szállítás közben belehalt sérülésébe".)

A bolgár hatóságok nem reagáltak a jelentésben olvasható információkra. A migránsokat a török és a szerbiai helyzetről is kérdezték, ők azonban csak bolgár visszaélésekről beszéltek, amelyek főként a török határ közelében, valamint a befogadótáborokban történtek.

Bulgária nem tartozik az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok közé, a migránsok nem túl gyakran indulnak meg abba az irányba, elsősorban azért, mert ez volt az egyik első ország, amely kerítést emelt Törökországgal közös határán. Néhány százan azonban ennek ellenére is Bulgárián – és nem Görögországon, illetve Macedónián – keresztül próbálnak meg Szerbiába, majd Nyugat-Európába jutni. Bulgárián keresztül főleg afgán migránsok érkeznek, emellett azonban szíriaiak és irakiak is elindulnak ezen az útvonalon, főként azért, mert olcsóbbnak számít a Görögországon keresztül vezető útnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.