A Boko Haram több mint száz fegyveresével végeztek

A Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet legkevesebb 116 tagjával végzett a kameruni hadsereg szerdán, miután a terrorcsoport támadást indított az afrikai ország északi részén egy katonai bázis ellen - közölte csütörtökön a hadsereg.
A nigériai-kameruni határ közelében fekvő Amchidé településnél állomásozó kameruni katonák a Boko Haram támadására reagálva offenzívát indítottak a terrorszervezet ellen - tájékoztatott a kameruni védelmi minisztérium illetékese.

A tárca közleményéből az is kiderül, hogy a szélsőségesek több száz tagja egy katonai konvojt és egy közelben lévő támaszpontot is tűz alá vett. A védelmi minisztériumban hozzátették, hogy az összecsapásokban egy kameruni katona életét vesztette, egy másikat pedig eltűntként tartanak számon.

Amchidét csupán egy híd választja el a határ nigériai oldalán fekvő Banki falutól, amelyet hónapok óta ellenőrzése alatt tart a Boko Haram.

Csütörtökön nigériai illetékesek és egy szemtanú arról adtak hírt, hogy feltehetően a szélsőséges iszlamisták támadtak egy Nigéria északkeleti részén fekvő falura, és végeztek legalább 32 emberrel. A településről többtucatnyi embert, köztük több nőt és gyermeket elraboltak.

A tisztségviselők szerint egyelőre nem tudni, pontosan hány lakost hurcolt magával a Boko Haram vasárnapi, Gumsuri falu ellen elkövetett támadása után, számuk azonban meghaladhatja a százat. A támadásról szóló információk csupán négy nap késéssel láttak napvilágot, mivel a térségben szinte egyáltalán nincs mobiltelefon-hálózat, és az utak is nagyon rossz állapotban vannak.

A Borno szövetségi állam központjától, Maiduguritól mintegy hetven kilométerre fekvő Gumsuri a Chibokhoz vezető úton fekszik, ahonnan a szélsőséges fegyveresek áprilisban több mint kétszáz diáklányt hurcoltak el. Gumsurit már többször ostrom alá vette a Boko Haram, de mindeddig egy főként helyi fiatalok által működtetett milíciának sikerült visszavernie a terrorcsoport támadásait.

A saria (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, támadásai mindennaposak a térségben - írja a Híradó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.