„A bevándorlók nem állatok, és nem is élősködők”

Néhány óra leforgása alatt több mint ötszáz neves cseh tudós írta alá azt a nyílt levelet, amelyben arra kérik a polgárokat, hogy a menekültekkel kapcsolatban is a tényeknek higgyenek, ne üljenek fel a rosszhiszemű híreszteléseknek. Egyúttal aggodalmukat fejezik ki a növekvő idegengyűlölet és radikális megnyilvánulások miatt.
„Az állítólagos galamblelkű cseh nemzet tagjai közül egyre többen hangoztatják, hogy a bevándorlók állatok, élősködők, akik azért zúdulnak be országunkba, hogy kiszipolyozzák szociális rendszerünket, gyilkoljanak és megerőszakolják a cseh nőket. Sokan pedig mindegyiküket muzulmán terroristának tartják, és legszívesebben megölnék őket. Tisztelettel felszólítjuk polgárainkat, ne engedjék elhatalmasodni önmagukban és környezetükben az alantas ösztönöket, inkább a tények alapján ítélkezzenek és hallgassanak legalább az úgynevezett paraszti eszükre. Egyúttal figyelmeztetjük főleg a bulvársajtót: őrizzék meg mértéktartásukat, ne tálaljanak hamis információkat, amelyekkel tovább gerjesztik a pánikot. Ne feledjék, hogy minél riasztóbb és sokkolóbb egy-egy hír, annál távolabb lehet a valóságtól. Döntéshozó politikusainkat pedig arra kérjük, ne hagyják magukat befolyásolni a megtévesztett közvélemény által, lépéseiket a társadalom lehetőségei, valamint a bevándorlók szükségletei határozzák meg” – olvasható a hétfőn nyilvánosságra hozott levélben.

Az egyik aláíró Václav Horejsí, a Cseh Tudományos Akadémia Molekuláris Genetika Intézetének igazgatója, aki a novinky.cz internetes portálnak kifejtette: „Aggaszt az a hisztéria, amely egyre inkább elburjánzik társadalmunkban a muzulmánokkal és a bevándorlókkal szemben. Hovatovább már szégyellem magam, hogy milyen sokan, egyre többen bedőlnek mindennek” – hangsúlyozta az ismert személyiség.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.