Kémkedik utánunk a Facebook?

A Belga Adatvédelmi Bizottság bírósághoz fordult amiatt, hogy a közösségi oldal illegálisan követi nyomon felhasználóit.

A Facebook megsérti az adatvédelmi törvényeket, ezért az állampolgárok jogi úton felléphetnek ellene - ezt még az év elején közzétett jelentésében állapította meg a Belga Adatvédelmi Bizottság. A hatóság most maga fordult bírósághoz, a pert csütörtökön kezdi tárgyalni a bíróság. Az adatvédelmi bizottság azt reméli, hogy a testület kényszeríti majd a közösségi oldalt a neki címzett ajánlások betartására.

Az Independent szerint belga jogvédők elsősorban azt nehezményezik, hogy a Facebook nyilvántartja és elmenti, mikor mit csinálnak felhasználóik. Azoknak a személyes adatait is tovább tárolják, akik már nem tagjai az oldalnak. Willem Debeuckelaere, az adatvédelmi bizottság elnöke ezt egyenesen felháborítónak nevezte. Hozzátette, hogy a közösségi oldal úgy tárol információkat másokról, hogy az érintettek nem is tudnak róla.

A Facebookot váratlanul érte a - szerintük teátrális - eljárás. Közleményükben tudatták, hogy korábban már megállapodtak a  Belga Adatvédelmi Bizottság egy júniusi egyeztetésről, ennek ellenére fordult a testület bírósághoz. A közösségi oldalnál remélik, párbeszédet tudnak folytatni a bizottsággal, és az ír példához hasonlóan, Belgiummal is sikerül megállapodniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.