A bécsi érsek segítségét kérte az osztrák belügyminiszter

A belügyminiszter a menekültügyi helyzet megoldásában kérte az egyházi elöljáró segítségét - derül ki a Die Presse című napilapban vasárnap megjelent miniszteri interjúból.
A politikus elmondta: országjárása során azt tapasztalja, hogy számos egyházi birtok áll üresen, ezért a bécsi érseket és a püspöki konferenciát arra kéri, hogy még egyszer vizsgálják meg, miképpen tudnának hozzájárulni a helyzet megoldásához.

A miniszter tervei szerint az új év elejére minden Ausztriába érkező háborús menekültnek lesz fedél a feje felett. Jelezte, hogy a december közepén meghatározott tervek szerint 2015. január közepére további 2500 férőhelyet kell biztosítani számukra.

Korábban a védelmi miniszter felajánlotta az alsó-ausztriai Badenben lévő csaknem ezer férőhelyes egykori laktanyát. A Bécshez közeli kaszárnya használatba vételét a belügyminisztérium a napokban azzal az indokkal utasította el, hogy az épület nem fűthető és nincs elégséges tisztálkodási lehetőség.

Szeptember végén Erdbergben, a Bécs keleti, harmadik kerületben 650 férőhelyes ideiglenes menekültközpontot alakítottak ki. A megállapodás szerint négy hónapig, vagyis január végéig a befogadottaknak el kell hagyniuk a szállást. Bécs polgármestere a lehetséges meghosszabbításról egyelőre nem beszélt.

A tartományoknak jövő év januárjáig kell betölteniük a menekültbefogadási kvótájukat. December első feléig Stájerország és Alsó-Ausztria teljesítette az előirányzott számokat, Bécs pedig azt 128 százalékkal meg is haladta. A többi régió mintegy 90 százalékon áll.

Ausztriában összesen csaknem 30 ezren laknak menekültszálláson.

Christoph Schönborn bécsi érsek még az ősz elején körlevélben arra kérte az egyházmegye papjait, hogy segítsék a menekültek befogadását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.