A bagdadi kormány összefog a kurdokkal

Hatvanan meghaltak Moszulban, miután a bagdadi kormány szerdán légicsapást mért a város egyik börtönére.

A BBC-nek nyilatkozó helyi források szerint a fegyintézet az Iszlám Állam (IS) szélsőséges szunnita szervezet egyik főhadiszállása volt. Azt először az iraki állami televízió közölte, hogy hatvan felkelő vesztette életét a vélhetően egy drón által végrehajtott támadásban, és kiszabadult a szunnita szélsőségesek 300 foglya is. Mindeközben az iraki kurd autonóm régió fővárosától nem messze, a bagdadi kormány támogatását élvező kurd erők is összecsaptak a szunnita szélsőségesekkel.

A pesmerga néven ismert kurd katonák támadás előtt. Az offenzívában reménykednek
A pesmerga néven ismert kurd katonák támadás előtt. Az offenzívában reménykednek
STRINGER / Reuters

Helyi vezetőkre hivatkozva a Reuters azt írja, hogy a kurdok taktikát váltottak, és védekezés helyett már támadnak, így próbálva megfékezni az IS hetek óta tartó előrenyomulását.

Kurdisztáni hatósági bejelentések szerint a harcok miatt veszélybe került a kurd népcsoport, az ezid ötvenezer tagja. Az ezidek a hegyekbe menekültek, amikor az IS egységei elfoglalták Szindzsár városát, A hegyekben az ezideknek se élelmük, se vizük nincs. Vasárnap óta ötszáz ezid – köztük negyven gyerek – halt meg. A bagdadi kormány a légierőt egyébként nem csak támadásokra használta, hanem arra is hogy a levegőből 77 tonna élelmet és vizet dobjon le nekik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.