„Welcome, Edward”: Németországban egyre többen adnának politikai menedékjogot Snowdennek

Több mint ötven ismert közéleti személyiség szólít fel az NSA adatgyűjtési és megfigyelési programját leleplező amerikai befogadására.

Németországban több mint ötven közéleti személyiség csatlakozott ahhoz a felhívásához, amely követeli, hogy a berlini kormány adjon politikai menedékjogot Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusának. A felhívást a Spiegel közli, és aláírta többek között Heiner Geissler volt CDU-főtitkár és Reinhard Rauball tekintélyes szociáldemokrata politikus, a német futballszövetség főtitkára is. A maga kommentárjában az ismert író és költő, a Büchner-díjas és Griffin-életműdíjas Hans Magnus Enzensberger azt írja, az amerikai álom „rémálommá” változott.

Snowden hónapok óta szivárogtat ki dokumentumokat arról, hogy az NSA lehallgatta a fél világot, benne nem mellesleg több mint tíz éven át Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjával. Ezen a németek érthetően vérig sértődtek, és most párthovatartozástól függetlenül egyre többen mondják, hogy a megfelelő válasz az lenne, ha a felelősségre vonás elől menekülő amerikai politikai menedékjogot kapna Németországban.

Bár a szövetségi törvényhozás, a Bundestag nemsokára parlamenti vizsgálatot indít Merkel lehallgatása miatt, és ennek az üléseire sokan Snowdent is meghívnák, az egyre többször elhangzó követelések ellenére Berlin érezhetően húzódozik a nyílt konfrontációtól az Egyesült Államokkal. Michael Grosse-Brömer, a CDU frakcióvezetője azzal intette le az ezzel kapcsolatos várakozásokat, hogy semmi szükség Snowdent Németországba hívni, elég, ha egy Bundestag-küldöttség Moszkvában találkozik vele. Az amerikai májusban először Hawaiiról Hongkongba, majd egy hónappal később Moszkvába repült, ahol hosszú huzavona után ideiglenes politikai menedékjogot kapott. Ez jövő júniusban lejár; ha az amerikai elhagyja Oroszországot, elveszíti, Németországban viszont kérhetne másikat helyette. A nyáron egyébként kért is, de ezt a német hatóságok elutasították, arra hivatkozva, hogy személyes jelenlét kell hozzá.

Snowden a Spiegel kedvéért kiáltvánnyal lepte meg a világot. Aki kimondja az igazságot, semmiféle bűnt nem követ el – állítja, hozzátéve, hogy a lehallgatás globális probléma, amely globális válaszokat követel. Szerinte a világszerte végzett adatgyűjtés és megfigyelés a szólásszabadságot és a nyílt társadalmat fenyegeti.

Eközben a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung írja, hogy Merkel valószínűleg egy kémkedést tiltó kétoldalú megállapodással rendezi a konfliktust ahelyett, hogy az európai adatvédelmi törvényeken akarna szigorítani. Ezt a német–amerikai szerződést akár már a jövő év elején aláírhatják. Korábban még azt rebesgették, hogy Németország esetleg szeretne a „hatodik szem” lenni, vagyis bekerülni abba a klubba, amelyet a második világháború után az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland alapított a hírszerzési információk megosztásáért, de Berlinben azonnal cáfolták, hogy ez így lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.