'Világos bőrű, néger akcentus nélkül beszélő' - Kínos részletek Obama kampányából

A londoni The Times rövid recenziót közöl John Heilmann és Mark Halperin ma megjelenő könyvéről. Az amerikai szerzők 200 interjút készítettek a 2008-as elnökválasztás jelöltjeivel és kampánystábjaival. A magyar sajtó is beszámolt Harry Reid kijelentéséről, amelyben „világos bőrű, néger akcentus nélkül beszélő" jelöltnek nevezte Obamát. A demokraták szenátusi vezetőjének megjegyzése azonban nem az egyetlen kínos részlet.

A könyv még meg sem jelent, ám Harry Reidnek máris nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie Barack Obama bőrszínére és akcentusára tett kijelentése miatt. Az elnök megbocsátott, Michael Steele, a Republikánus Nemzeti Tanács afroamerikai elnöke lemondásra szólította fel a szenátusi újraválasztásért kampányoló Reidet.

Nem ez az egyetlen kínos részlet a demokraták számára - írja a The Times. Még a Demokrata Párton belül is nagy felháborodást váltott ki a Hillary mellett kampányoló Bill Clinton korábbi elnök kijelentése, amelyben Jesse Jacksonhoz hasonlította és rasszizmussal vádolta Obamát. A szerzők szerint Bill Clinton még durvábban fogalmazott egy Ted Kennedyvel folytatott telefonbeszélgetésben, amelyben azt mondta a tavaly elhunyt szenátornak Obamáról, hogy „ez a fickó néhány éve még kávét szolgált volna fel nekünk". Kennedy eztán elfordult Hillary Clintontól, és inkább Obamát támogatta.

Az interjúkból kiderül az is, hogy Obama stábja John Edwards szenátort kezdettől fogva narcisztikus egománnak tartotta. Hillary Clinton leginkább gyűlölködése miatt kapott kritikát Obama tanácsadóitól. A könyv szerint Hillary Clinton az iowai előválasztások után azzal vádolta Obamát, hogy más államokból utaztatott választókkal tupírozta fel saját szavazatainak számát. Miután alulmaradt Obamával szemben, a jelenlegi külügyminiszter hallani sem akart róla, hogy együttműködjön Obamával, mondván, nem tudná kontrollálni az elnököt.

A könyv arra is kitér, hogy Obamának nagyon nehezen sikerült megkapnia felesége hozzájárulását az elnökjelöltséghez. Michelle-t végül azzal sikerült meggyőznie, hogy megígérte, leszokik a dohányzásról, ha neje megengedi, hogy induljon a jelöltségért.

forrás:globusz.net

Hillary Clinton és Barack Obama a sajtótájékoztató után
Hillary Clinton és Barack Obama a sajtótájékoztató után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.