'Vége a kétpártrendszernek'

A brit Munkáspárt népszerűsége történelmi mélyponton, a konzervatívok támogatottsága mégsem dönt rekordokat: a választók egyre inkább kiábrándulnak a politikát a második világháború óta meghatározó két erőből. Andrew Rawnsley liberális publicista szerint véget ért a brit kétpártrendszer, ami elsősorban a baloldal számára rossz hír.

Az elmúlt évtizedekben a britek hozzászoktak, hogy a két nagy párt osztozik a szavazatok többségén: ha a baloldal népszerűsége csökkent, akkor a jobboldalé arányosan nőtt, és fordítva.

Gordon Brown munkáspárti és David Cameron konzervatív pártelnök. Fogy a levegő.
Britain's Prime Minister Gordon Brown (L) and opposition Conservative Party leader David Cameron (C) are followed by Chancellor Alistair Darling as they walk into the House of Lords during the State Opening of Parliament, in London December 3, 2008. REUTERS/Leon Neal/Pool (BRITAIN)

Most azonban mintha változna a helyzet: a Munkáspárt népszerűsége rég nem látott mélypontra, 25 százalék alá esett, a konzervatívokat választók aránya mégsem tudja tartósan meghaladni a 40 százalékot. A Konzervatív Párt előnye bőven elég ahhoz, hogy a jövőre esedékes választásokon többségbe kerüljenek, de azért a jobboldal sem dőlhet hátra: a számok azt is mutatják, hogy a választók egyre inkább kiábrándulnak mindkét nagy pártból.

Andrew Rawnsley szerint nem új keletű folyamatról van szó. 1951-ben még a szavazatok 96 százalékán osztozott a Munkáspárt és a Konzervatív Párt. 1974-ben már csak a választók 75 százaléka támogatta a két nagy párt valamelyikét, 2005-re pedig mindössze kétharmaduk.

A tendencia a Munkáspárt és a Konzervatív Párt számára egyaránt aggasztó, hiszen akármelyik nyer is, a választók egyre kisebb arányát tudhatják maguk mögött, ami gyengíti a kormány legitimitását - figyelmeztet Rawnsley. Hiszen a kormánynak gyakran kell népszerűtlen intézkedéseket hoznia, amelyekhez viszont fontos, hogy minél több választót tudjon maga mögött.

Emiatt most leginkább a jövőre alighanem kormányra kerülő konzervatívoknak főhet a feje, mert a válság miatt megszorításokra fognak kényszerülni. A baloldal azonban talán még náluk is nagyobb gondban van - véli a The Guardian publicistája. Az elmúlt években a munkáspárti kormány politikájától elfordult választók bizalmát nem lehet gyorsan visszanyerni, ezért könnyen lehet, hogy a majdani konzervatív kormányból kiábrándulók nem a baloldal támogatásához térnek vissza, hanem az elmúlt választásokon egyre jobban szereplő liberális demokratákat erősítik majd.

„Egyáltalán nem elképzelhetetlen, sőt egyre inkább úgy tűnik, hogy a jövő évi választásokat elbukó Munkáspárt örülhet, ha valaha egyáltalán lehetőséget kap a kormányalakításra."

 

Forrás: globusz.net

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.