„Varázsnégerező” showman a republikánusok hangja

Ronald Reagan már tizenhat éve a vezető konzervatív orgánumnak nevezte Rush Limbaught. Most már a Fehér Ház is annak tekinti az ellentmondásos rádiókommentátort, aki 14 milliós hallgatótáborral a háta mögött vitára hívta ki Barack Obamát.

Ki vezeti a novemberi kettős – elnökválasztási és kongresszusi – vereség után a sebeit nyalogató Republikánus Pártot? Attól függ, honnan nézzük. Nemrég a konzervatívokat is elérte ugyan az „Obama-hatás”, és Michael Steele, Maryland állam volt alkormányzója személyében afroamerikai elnököt választottak nemzeti bizottságuk élére, ám ő láthatóan nem jutott még túl a helykeresés fázisán. – Nem csináltam valami jól a héten – ismerte el a minap a még kabinetfőnököt és szóvivőt sem talált Steele, hogy eredménytelenül dolgozott a személyi és politikai egyensúlyon a párton belül. Barack Obama elnök minapi, első országértékelő beszédére pedig az ellenzék nevében Bobby Jindal, Louisiana fiatal, indiai-amerikai kormányzója válaszolt, az ő országos ismertségén azonban még gyúrnia kell a 2012-es választásokig az identitásválsággal küszködő pártnak.

Itt van viszont Rush Limbaugh, 58 éves rádiókommentátor, akinek műsorát 14 millióan hallgatják szerte az Egyesült Államokban. Őt Ronald Reagan már 1992-ben az amerikai konzervativizmus vezető hangjának nevezte, most pedig egyenesen a Fehér Ház igyekszik betuszkolni ebbe a szerepbe. Rahm Emanuel, Obama jobbkeze és stábfőnöke egy minapi interjúban azt mondta: szerinte Limbaugh képviseli a republikánusokat.

Tény, hogy a harsány, a populizmustól vajmi kevéssé visszarettenő műsorvezető mondanivalóját egyszerűen követni lehet, és emlékezetes is marad. Amikor például egy lap felkérte, hogy 400 szóban foglalja össze, mit remél Obama politikájától, azt felelte: ezt négyben (magyarul kettőben) is megteheti: „Remélem megbukik.” Szerinte az új elnök politikája nem új, nem remény, nem változás - ezek voltak az Obama-kampány hívószavai –, hanem a kapitalizmus, a vállalkozás szabadságának aláásása.

A hallássérült, korábban kábítószerproblémákkal küszködő Limbaugh azon, jobbára egyszerű, vidéki rétegek hangja, akik a volt alelnökjelölt, Sarah Palin alaszkai visszahúzódása óta frontemberüket hiányolják. Megkérdőjelezi az éghajlatváltozást, támogatja a halálbüntetést és a Bush-féle terror elleni háborút. Nevezte korábban Obamát „varázsnégernek”, a nőjogi aktivistákat pedig „feminácinak”.

Súrlódásai óhatatlanok Steele-lel, akit alkalmatlannak nevezett a republikánusok vezetésére, utóbbi pedig komédiásként bagatellizálta a rádiós jelentőségét. Az egyelőre töretlenül népszerű Obamának, akit Limbaugh egyenesen vitára hívott ki, egyelőre nagyon is kapóra jön a néptribun sokakat azért elijesztő radikalizmusa. (A 40-en aluliak közül csak 11 százaléknak tetszik, amit mond.) - Amíg ő beszél, mi örülünk - ismerte el James Carville demokrata tanácsadó.

Rush Limbaugh
Rush Limbaugh
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.