Tovább csökken a központi kormány hatásköre Kínában

Az államtanács tájékoztatása szerint 82, mindenekelőtt a gazdaságot érintő területen helyezték át a döntési jogköröket alacsonyabb szintekre, gyengítve az állam beleszólását a szabadpiaci folyamatokba.

A március elején beiktatott új kínai vezetés által elkezdett kormányzati reform csökkentik például a sokszor „behemótként” jellemzett központi gazdaságtervező szerv, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság jogkörét. A kormány március óta három körben csökkentette az állami beavatkozás mértékét, több mint 300 hatáskört alacsonyabb szintekre helyezve át.

A reform egyik leghangosabb támogatója, Li Ko-csiang miniszterelnök szerint a lépések a piacorientáltság felé való elmozdulást szolgálják, a helyi kormányzatoknak nagyobb önállóságot garantálnak, és a kormányzati hatáskörök újradefiniálását segítik.

A Kínai Kommunista Párt fegyelmi vizsgálati bizottsága szerdai közleményben továbbá azt is tudatta, hogy egységesíteni kívánja a kormányzati hivatalnokok juttatásait. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a különböző szintű állami dolgozók számára szolgálati lakásukat, irodájukat, hivatali autójukat, alkalmazottaikat, sőt, még testőreiket illetően is normákat szabnak.

Így például a jövőben csak bizonyos hivatali szintek felett engedélyezik a szolgálati járművek fenntartását, nem jár majd mindenkinek személyi asszisztens és teljes körű védelem sem. A rendelkezések célja az, hogy a hivatalnokok ellátása az általuk végzett munkakör szintjének megfelelő legyen – szögezte le a bizottság. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.