'Térítsék végre észhez Orbánt!'

A magyar választójogi törvény veszélyeire figyelmeztet a német szociáldemokraták Európa-felelőse.

A részvétel helyett a kizárásra épít, s nem felel meg a kor követelményeinek az új magyar választójogi törvény. Orbán Viktor nemzeti-konzervatív többsége újabb esélyt játszott el, hogy egy fontos és jövőt meghatározó döntésnél a konszenzust keresse – a többi között így fogalmazott az új magyar választójogi törvényt és az Orbán-kormányt élesen bíráló közleményében Michael Roth, az SPD Bundestag-frakciójának Európa-politikai szóvivője.

Michael Roth
Michael Roth

A német szociáldemokrata politikus szerint komolyan kell venni azt a szemrehányást, miszerint a választási törvény-változtatások, így a kötelező regisztráció mellett a választókerültek átszabása és a képviselők számának jelentős csökkentése mind arra irányulnak, hogy a Fidesz politikai dominanciáját a mostani választási perióduson túl is bebetonozza. Roth emlékeztetett rá, hogy minden demokráciában jelentősen nő azon választásra jogosultak aránya, akik kevéssel a választás előtt döntik el, elmennek-e szavazni, s ha igen, akkor kire adják a voksukat. A választásból való kizárás veszélye éppúgy fenyegeti az úgynevezett spontán választókat, mint az alacsony képzettségű és a hátrányos szociális helyzetű rétegeket.

Roth szerint Orbán nyilvánvalóan semmit sem tanult az Európai Unió és az emberi jogi szervezetek masszív bírálataiból. Ezért Angela Merkel német kancellárnak és CDU-elnöknek, valamint az Európai Néppártnak a kötelessége, hogy végre észhez térítsék pártbarátjukat, Orbán Viktort – fogalmaz az SPD-s politikus, aki részt vesz a jövő héten esedékes 22. Német-Magyar Fórumon. A berlini eseményen beszédet mond Guido Westerwelle német és Martonyi János magyar külügyminiszter. Kérdés, hogy miután az Orbán-kormány az utóbbi időben látványos gesztusokkal próbálja elnyerni a német befektetők szimpátiáját, Westerwelle szóba hozza-e a választójogi törvénnyel, vagy a sajtószabadsággal kapcsolatos berlini kifogásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.