"Társadalmi játék", nem pedig élet-halál kérdése az amerikai voksolás

Kormánypénzeket nem használnak fel a jelöltek támogatására, az oligarchák helyett egyre inkább a kis adományozók pénzelik a kampányokat, viszont az elektori szavazatok rendszere alapos reformra szorul - nyilatkozta a Népszabadságnak tapasztalatai alapján Tóth Zoltán, az Európai Választási Szakértők Szövetségének (ACEEEO) főtitkára, aki a helyszínen kísérte figyelemmel az amerikai voksolást.

A pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt begyűjtő szakértő kollégáival együtt a ténylegesen leadott szavazatokat alaposan eltorzító elektori rendszer reformját ajánlja az USA döntéshozóinak figyelmébe. - Gyors változásra ugyan nem számítunk ebben, de Wyoming és Nebraska példáján, amely államok megosztják elektori szavazataikat, látható, hogy érlelődik a változtatás igénye - mondja Tóth, felhívva a figyelmet: Barack Obama kis, 51:49 arányú szavazatfölénye az elektori testületben már óriási többséget eredményez.

Szakértői részről ugyancsak kifogás érte a kis és a nagy államok közötti elektori aránytalanságot, amely azt tükrözi: a később csatlakozott államok rosszabb feltételekhez jutottak a Capitoliumon. Sérti márpedig a választójog egyenlőségének elvét, hogy a kis államokban sokkal kevesebb szavazó ad ki egy elektort. Bírálatok érték a jelöltállítás nem egységes gyakorlatát is. Mint Tóth Zoltán elmondta, a választói névjegyzék körüli, Amerikán belül is nagy viharokat kavart rendellenességek nyomán a szakértők egyhangú álláspontja az: szükség lenne központi szavazói regiszterre, vagy legalábbis olyan szövetségi törvényre, amely egységes végrehajtásra kötelezi az egyes államokat.

Megosztottak a választási szakemberek a korai szavazás lehetőségét illetően: ez egyrészt növeli a választási részvétel ezúttal örvendetesen magas arányát, másfelől viszont sérti a jelöltek esélyegyenlőségét, illetve a szavazók tájékozódási jogának egységességét. - Számos ország, Európa számára is példaként szolgálhat a kisadományok elterjedtsége, vagyis az: nem az oligarchák biztosítják a kampányok anyagi hátterét. Ugyancsak, hogy kormánypénzeket, ilyen módon fizetett politikai hirdetéseket nem vetnek be jelölt mellett. De külön kiemelném, amit az egyik afrikai kollégánk így fogalmazott meg: Amerikában a választást társadalmi játéknak tekintik, nem pedig élet-halál küzdelemnek, amelynek végeztével azonnal csalást emlegetnek vagy polgárháborút indítanak - hangsúlyozta az ACEEEO főtitkára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.