„Tapsból már kaptunk eleget”

Konkrét jelzéseket várunk az Európai Uniótól, hogy kész nekünk csatlakozási perspektívát biztosítani. Mit kell még tennünk ehhez? Ha nem most, egy történelmi egyezség után, akkor mikor? – e szavakkal fordult hallgatóságához Ivica Dacic szerb kormányfő az alsó-ausztriai Wachauban immáron tizennyolcadiki alkalommal megrendezett Európa Fórumon

Tapsból már kaptunk eleget, most már konkrét jelzéseket várunk az Európai Uniótól, hogy kész nekünk csatlakozási perspektívát biztosítani. Mit kell még tennünk ehhez? Ha nem most, egy történelmi egyezség után, akkor mikor? – e szavakkal fordult hallgatóságához Ivica Dacsics szerb kormányfő az alsó-ausztriai Wachauban immáron tizennyolcadiki alkalommal megrendezett Európa Fórumon. A Dacsics által emlegetett történelmi egyezség másik szereplője, Hashim Thaci koszovói miniszterelnök szintén eljött a Duna mentén fekvő göttweigi apátságba, hogy mindössze öt éves függetlenségre visszatekintő országa európai-atlanti elkötelezettségét hangoztassa.

A hagyományosan a magyar származású osztrák publicista, Paul Lendvai által vezetett wachaui fórum idei mottójául a válság után időszakot, egy új Európa körvonalait választották. A díszvendégek alapján az új Európa körvonalai egy továbbra is bővülő, a Nyugat-Balkán felé terjeszkedő integráció lehet. Szerbia, Koszovó és Macedónia egyaránt az EU-ba törekszik, és Dacsics szerint az unión nem lehet úrrá a bővítési fáradtság. – Sokan a keleti bővítést tekintik az unió problémái forrásának. Tévednek, a bővítésnek több a haszna, mint a vesztesége – érvelt a belgrádi vendég, aki súlyos történelmi hibának tartaná a Balkán „kettévágását”. Azt, hogy Szlovéniát és júliustól immár Horvátországot integrálják az unióba, a többi jelentkezőt viszont várakoztatják. - Nyílt és tisztességes játékszabályokat akarunk, elutasítjuk, hogy menet közben mozgassák a céltáblát – hangoztatta Dacsics, elismerve, hogy hazájára is még sok házi feladat elvégzése vár. Elsősorban a gazdasággal kell kezdeni valamit, a szerb GDP az 1989-es szint hatvan százaléka körül mozog.

Thaci arról beszélt, hogy a múltat megváltoztatni nem lehet, de a véres konfliktus lezárása után Koszovónak és Szerbiának nincs más választása, mint a partneri együttműködés – legyen szó az áramellátásról vagy éppen a határok ellenőrzéséről. A partnerségnek persze mindkét oldalon sok ellensége akad, de mindenkivel, így az észak-koszovói szerbekkel is meg kell értetni, hogy idén áprilisban, az EU közvetítésével a lehető legjobb kompromisszumot érték el. Jelentős előrelépésnek nevezte, hogy a két szomszéd összekötő irodákat nyit egymás fővárosában. Ami persze még nem elismerés, hanem ahogy Dacsics fogalmazott, a realitás elfogadása.

A magyar külpolitikában a Nyugat-Balkán európai felzárkóztatása köztudottan fontos szerepet kap. Éppen ezért lett volna érdemes minél magasabb szintű képviselőt küldeni, hogy jelen legyen Dacsics és Thaci történelminek nyilvánított közös fellépésén. Itt volt viszont Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter mellett román kollégája. Titus Corlatean egy erősebb Európa mellett hitet tevő beszédében arra is ígéretet tett, hogy Bukarest a kisebbségek tekintetében szintén tartja magát az európai normákhoz.

Az Európa jövője szempontjából váltóállítónak nevezett fórumon komoly vita alakult ki arról, hogy az unió ambiciózus vagy visszafogott globális játékosként lépjen fel. Többen bírálták azt, hogy a gazdasági válságra hivatkozva az államok tönkre takarékoskodják magukat, a fellendülés érdekében elengedhetetlen az állami kiadások ésszerű növelése. Abban egyetértés mutatkozott, hogy Európa számára a békeprojekt után, a sokszínű és soknyelvű kultúra lehet az új narratíva. Szóba került a magyar Klubrádió hányattatott sorsa is, mint elhangzott, az európai kulturális élet szereplői internetes adománygyűjtést terveznek indítani a Klubrádió megsegítésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.