Szűz Mária, mit tettünk! - nyilvános a Costa Concordia fekete dobozának tartalma

Vége kapitányi pályafutásomnak, jobb, ha más munka után nézek – mondta Francesco Schettino, a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia kapitánya. A fekete doboz tartalmáról szóló jelentést csak jövő héten adják át, a szöveghez egy torinói lap már hozzájutott.

Tudatában volt a hajókatasztrófa súlyosságának Francesco Schettino, a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia kapitánya az óceánjáró fekete doboza szerint. A Giglio szigeténél elsüllyedt hajó fekete dobozának megvizsgálására kijelölt szakértők a jövő héten adják át jelentésüket az ügyben illetékes grossetói bíróságnak. A hangfelvételek szövegéhez azonban a La Stampa is hozzájutott, és a torinói lap naponta közli a Costa Concordia kapitánya és munkatársai közötti beszélgetések tartalmát.

A hajótársaság tulajdonosa a kapitányt vádolja a Costa Concordia balesete miatt
Oil tanker Elba (R) and oil recovery sea platform Meloria (C) are seen during the extraction of fuel from the wreck of cruise liner Costa Concordia, which ran aground off the west coast of Italy, at Giglio island February 15, 2012. REUTERS/Giampiero Sposito

Még mielőtt a hajó elindult volna Civitavecchia kikötőjéből (18:27-kor) Schettino azt mondta helyetteseinek, hogy Gigliónál a Costa Concordia "bókolni fog", vagyis a hajót a parthoz közel viszi.

"Szűz Mária, mit tettünk!" – kiáltotta Francesco Schettino kapitány a Costa Concordia sziklának való ütközésekor, január 13-án 21 óra 45 perckor. A baleset után háromnegyed órával (22:30-kor) a tiszt Roberto Bosio azt jelentette Schettinónak, hogy az utasok elkezdtek felszállni a mentőcsónakokra. Schettino nápolyi tájszólásban azt válaszolta, "menjenek". Arra a kérdésre, hogy kiadják-e a vészjelzést, Schettino nemmel válaszolt. 23 óra után Schettino kijelentette, "vége kapitányi pályafutásomnak, jobb, ha más munka után nézek". Éjfélkor a kapitány már Giglio partján volt, miközben az utolsó utas hajnali háromkor hagyta el a hajót.

A La Stampa kommentárja szerint a Costa Concordián teljes káosz és szervezetlenség uralkodott, és az utasok "maguktól igyekeztek menekülni". Az óceánjárón levő több mint 4200 ember közül 32 meghalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.