’Szörnyűek’ a máltai EU-biztosjelölt nézetei

"Szörnyűnek" nevezte Svédország EU-ügyi minisztere az Európai Bizottság (EB) tagjának jelölt máltai Tonio Borg nézeteit pénteken.

Birgitta Ohlsson szerint Borg nézetei az abortuszról és az azonos neműek házasságáról elfogadhatatlanok. "A svéd liberális párt és magam is megkérdőjeleztük Tonio Borg EU-biztosi alkalmasságát azonnal, amikor neve felbukkant" - olvasható közleményében.

"Mint liberálisok elhatárolódunk a nők abortuszhoz való jogának elutasításáról és az azonos neműek házasságának ellenzéséről vallott szörnyű nézeteitől" - írja Ohlsson.

Az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottsága a héten hallgatta meg Málta jelenlegi külügyminiszterét és kormányfő-helyettesét, és csütörtökön a politikai csoportok többsége jóváhagyta jelölését, bár ezt még az EP plenáris ülésének is meg kell erősítenie.

A nők és melegek jogait támogató Ohlsson nyílt bírálata szokatlan (bár nem páratlan) az EB és a miniszterek tanácsa viszonyában, ami Borg jóváhagyása után meglehetősen megnehezítheti majd együttműködésüket. A svéd miniszter egyik párttársa, Cecilia Wikstroem EP-képviselő "dinoszaurusznak" nevezte a máltai politikust

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.