"Szerencsétleneken" bukhat a török EU-tagság

"Csak a szociáldemokraták lehetnek annyire szerencsétlenek, hogy egy válság kellős közepén, akkor, amikor a nagykönyv szerint a baloldalnak kellene nyernie, az Európai Parlamenti választásokon vereséget szenvednek" - írja kommentárjában a Hürriyet című isztambuli napilap.

Egyesek szerint - állapítja meg a liberális médium - ennek Törökország uniós perspektívái szempontjából is következményei lehetnek.

Életkép egy brüsszeli török tüntetésről
Életkép egy brüsszeli török tüntetésről

Mindez elsőre kicsit túl pesszimistának tűnik, elvégre e választásokat nem a törökellenes szélsőjobb nyerte meg, hanem az a középjobb, melynek befolyásos pártjai támogatják Ankara uniós álmait. Ilyen például Spanyolországban a Néppárt. Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy az Európai Parlament közel sincs olyan jogosítványoknak a birtokában, mint általában a nemzeti parlamentek. Még a büdzséről sem ez az intézmény dönt, hanem az Európai Bizottság.

Mégis indokolt nagyon realistának lenni, ami viszont már korántsem vet kedvező fényt a törökök csatlakozási álmokra. Elvégre ez a választás is bebizonyította: minden, ami az unióban rossz, arról valami módon az érintetteknek Törökország uniós ambíciói jutnak az eszükbe. Ilyen körülmények között megvalósítani e terveket nehezebb, mint valaha.

Vagyis mindenkinek, aki szívén viseli Törökország európai jövőjét, eljött az ideje az önreflexióra; azaz tisztázni azt, hogy miért került Törökország ebbe a helyzetbe és mit tehet, hogy kikerüljön ebből. Fel kell hagyni a jelenlegi kormánykoalíció formális uniós törekvéseivel, új vezetőkre és új tárgyalásokra van szükség. E vonatkozásban a ciprusi problémával kell kezdeni.

És nem szabad feledni - írja a Hürriyet kommentárja -, hogy meg ne ismételjük azt a hibát, amit az uniós választási kampányban az európai baloldal elkövetett.

 

Forrás: globusz.net

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.