'Szégyen, gyilkosok!' - kiabálták Barrosónak és Lettának Lampedusán

Enrico Letta olasz miniszterelnök és Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ma ellátogatott Lampedusa szigetére, ahol múlt csütörtökön egy ötszáz menekültet szállító hajó süllyedt el, és 274 ember életét vesztette.

Szégyen! Gyalázat! Gyilkosok! - kiabálták az út mentén összegyűlt aktivisták és lampedusaiak, ahogy Enrico Letta és Jose Manuel Barroso kiszállt a repülőből. Az olasz miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke ma látogatott el a szigetre, amelynek partjainál múlt csütörtökön egy ötszáz menekültet szállító hajó süllyedt el, és legalább 274 ember életét vesztette. 155-en élték túl a szerencsétlenséget, a búvárok még mindig keresik a holttesteket.

Letta és Barroso szerdán találkozik a mentőcsapatok tagjaival és a főleg Szomáliából, illetve Eritreából érkező túlélőkkel is, írja a BBC. Csatlakozik hozzájuk Cecilia Malmström belügyi biztos is, aki kedden a tagállamok belügyminisztereivel együtt vitatta meg a Bizottság elképzelését, mely szerint az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex kutató- és mentőakciókat indítana a Földközi-tengeren Ciprustól Spanyolországig, hogy kiszúrják a menekülteket szállító hajókat, és segítséget nyújtsanak nekik. A Frontex már most is segít Olaszországnak, de egy ilyen méretű akcióhoz jóval több forrásra lenne szükség.

Letta szerdán a szigeten bejelentette, hogy állami temetést rendeznek az áldozatoknak. Barroso pedig megígérte, hogy az EU 30 millió eurót ajánl fel az Olaszországban tartózkodó menekültek megsegítésére. Az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta azt is, soha életében nem fogja elfelejteni a rengeteg koporsó sokkoló látványát. Elmesélte, hogy találkozott olyan túlélőkkel, akik még mindig reménykednek, és most az EU-n a sor, hogy okot adjon a reményre.

Évente több tízezer menekült próbál átjutni hajóval Afrikából az olasz szigetekre. Lampedusa lakosai már régóta panaszkodnak arra, hogy az olasz hatóságok és az Európai Unió nem tesz meg mindent, hogy meg tudjanak birkózni a partokat elérő menekültáradattal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.