'Szándékos tömeggyilkosság' volt a szmolenszki katasztrófa

Jaroslaw Kaczynski szerint szándékos tömeggyilkosság volt a szmolenszki katasztrófa, amelyben meghalt fivére, Lech Kaczynski akkori elnök. Remigiusz Mus tiszthelyettes, aki állítólag hallotta, amint az oroszok túl alacsonyra irányítják a gépet, öngyilkos lett.

Trotilnyomokat találtak a tavaly Szmolenszkben lezuhant Tu–154-es lengyel kormánygép roncsain – állította keddi cikkében a varsói Rzeczpospolita. A jobboldali lap állításai nyomán Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke a szejm rendkívüli ülésének azonnali összehívását követelte, hogy ott az ország legfőbb ügyésze számot adjon az ügyészek és szakértők szenzációs felfedezéséről.

A jobboldali ellenzéki vezető (aki a katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski elnök ikerfivére) merényletről, szándékos tömeggyilkosságról beszélt. Egy szejmbizottság délelőtti ülésén már Donald Tusk kormányfő lemondását is követelte. Kaczynski szerint az összeesküvés tényét megerősítette, hogy nemrég öngyilkosságot követett el Remigiusz Mus tiszthelyettes, aki annak a Jak–40 típusú gépnek volt a fedélzeti technikusa, amely szerencsésen landolt még a Tu–154 típusú gépet megelőzően. Mus azt állította, hogy hallotta, amint az orosz repülésirányítók ötven méter magasságot adnak meg a sűrű ködben a kormánygépnek a repülőtér erdős környezetében. Kaczynski szerint ki kell vizsgálni a halála körülményeit.

A lengyel katonai főügyészség ezt követően délben tartott sajtóértekezletet. Ezen cáfolták a Rzeczpospolita információit, azt mondták, nem igaz, hogy a roncson trotil vagy más robbanóanyag nyomait találták volna. Igaz, a jobboldali lap értesülései szerint a nyomokat a repülőgép ülései viselték. (A lap délután visszavonta a reggeli kiadás állításait.) Más magyarázatok szerint a katasztrófa helye második világháborús csatatér, amelynek minden röge tartalmazhatja robbanóanyagok nyomát. Az ügyészség ugyanakkor szükségesnek nyilvánította a további laboratóriumi vizsgálatokat, amelyek végleges bizonyítékokkal szolgálhatnak.

Még délután sajtónyilatkozatot adott ki a miniszterelnök, aki megerősítette az ügyészségi jelentést. Hozzátette azonban: lehetetlen olyan emberekkel élni egy államban, akik a lengyel kormányt olyan hamis vádakkal illetik, miszerint 96 állampolgára ellen merényletet hajtott végre. Kaczynski erre azzal reagált, hogy Tusk esetleg meg akarja őt öletni, vagy talán megelégszik a száműzetéssel is. A lengyel politikai hisztéria ezzel alighanem még nem zárult le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.