„Sötét napokkal” fenyegeti az al-Kaida Franciaországot

Franciaország egy ezerfős állandó alakulatot hagyna Maliban, ajánlotta fel Laurent Fabius francia külügyminiszter Bamakóban. Az al-Kaida észak-afrikai szárnya cáfolja, hogy megölték volna vezetőjüket.

Jelenleg négyezer francia katona van Maliban, Franciaország azonban már a hónap végén csökkentené számukat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár múlt héten arra szólított fel, hogy az ENSZ küldjön Maliba egy 11 200 katonából és 1 440 rendőrből álló egységet, mihelyt véget érnek a nagyobb harci műveletek, írja a Reuters. Ez a csapat magában foglalná azokat az afrikai katonákat, akik már Maliban harcolnak a francia beavatkozás kezdete óta. Franciaország idén januárban indította el a Szervál hadműveletet, miután az ország északi részét elfoglaló iszlamisták már a fővárost fenyegették. Az északi városokból sikerült őket kiűzni, a szélsőséges fegyveresek azonban a sivatagba és a hegyekbe menekültek.

Az ENSZ-főtitkár utalt egy ezzel párhuzamosan működő egységre is, amely kimondottan az al-Kaida kötődésű iszlamisták ellen venné fel a harcot. Diplomaták szerint ez az erő francia katonákból állna. Párizs már többször felhívta a figyelmet, hogy Észak-Mali a terroristák számára kitűnő búvóhely lehet, így nemcsak a térségre, hanem a nyugati világra is fenyegetést jelentenek.

- Franciaország felajánlott az ENSZ-nek és a mali kormánynak egy francia katonákból álló ezer fős állandó alakulatot, amely a terrorizmus ellen harcolna – mondta Fabius, mielőtt egy napos látogatás után elhagyta volna Bamakót.

Franciaország egyébként arra akarja rávenni Malit, hogy minél hamarabb rendezzék meg a választásokat, hogy befejeződhessen a tavaly márciusi puccs óta tartó demokratikus átmenet. Fabius arra utalt, hogy ez júliusban már meg is történhet.

A francia külügyminiszter a tuareg szeparatista lázadókat is felszólította, hogy tegyék le a fegyvert, és vegyenek részt a választási procedúrában. A puccs után először a tuaregek foglalták el az északi részét, és kikiáltották független államukat. Az iszlamisták azonban gyorsan átvették az irányítást, így a tuaregek örültek, amikor bejöttek a franciák – Kidal mellett aktívan segítették is a francia és a csádi katonákat -, de azt nem akarják, hogy a mali kormány ellenőrzése alá kerüljenek az északi városok.

Sok szakértő megkérdőjelezi a francia katonák számának gyors csökkentését, a tuaregekkel ugyanis nem lehet szót érteni, közben pedig az iszlamisták folyamatosan támadnak. Múlt héten Timbuktut másodjára rohamozták meg, és megfogadták, hogy ha a franciák elmennek, „a pokol kapui fognak megnyílni.”

Eközben az al-Kaida észak-afrikai szárnya, az Iszlám Maghrebi al-Kaida (AQIM) cáfolta, hogy a francia és csádi katonák megölték volna szaharai vezetőjüket. Az AQIM ugyan nevet nem említ, de nagy valószínűséggel Abdelhamid Abou Zeidről van szó, akit februárban likvidáltak, és ezt DNS-minták alapján Franciaország március 23-án erősítette meg. A közlemény, amelyet iszlám internetes fórumokon publikáltak – azzal fenyeget, hogy „sötét napok” várnak Franciaországra Észak- és Nyugat-Afrikában. Az AQIM szerint Francois Hollande francia elnök csak azért kürtölte szét az al-Kaida vezető halálát, mert alacsony a népszerűsége, a pártja tekintélyét pénzügyi és morális botrányok rombolják, és ezzel a győzelemmel szeretné visszaszerezni a franciák és a világ bizalmát.

Tuareg katonák Gao városánál. A csádi bejelentés mögött nem katonai siker, hanem inkább figyelemelterelés állhat
Ethnic Tuareg Malian soldiers under the command of Col. El Hadj Ag Gamou pose for a picture before departing on a patrol in Gao, March 3, 2013. REUTERS/Joe Penney (MALI - Tags: CIVIL UNREST CONFLICT MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.