„Putyin legbelsőbb köre korrupt tolvajokból áll”

Mihail Gorbacsov szerint az emberek nyílt párbeszédet várnak az orosz államfőtől, aki jól válogatta össze az embereit, az apparátus azt csinálja, amit ő akar.

– Putyin legbelsőbb köre korrupt tolvajokból áll – közölte sommásan Mihail Gorbacsov a BBC-nek adott interjújában. A Szovjetunió egyetlen elnöke – az utolsó pártfőtitkár – szerint a Kreml fél a saját népétől, erre utalnak azok az elfogadott törvények, amely kemény fellépést tesznek lehetővé az engedély nélküli tüntetések szervezőivel szemben. A peresztrojka Oroszországban kevéssé népszerű atyja ugyan támogatta Vlagyimir Putyint első elnöki ciklusában, ám a 2012-ben kezdett harmadik mandátuma alatt elfogadott törvények állítása szerint „megdöbbentették” a 82 éves politikust. – Az emberek nyílt párbeszédet várnak az elnöktől – vélte Gorbacsov, aki szerint a 60 éves Putyin gyakran elveszíti a türelmét. – Sokszor kritizáltam nyilvánosan, ezután egyszer rólam is azt nyilatkozta, hogy a nyelvemet szegné – idézte fel Putyin egyik éves sajtótájékoztatóját Gorbacsov. Azt ugyanakkor elismerte, hogy az elnök helyzete stabil, nemcsak a külső nyomásnak képes ellenállni, de nem fenyegeti ellentét a hatalom belső körében sem. – Ebben az értelemben jól válogatta össze embereit, az apparátus azt teszi, amit ő akar – jelentette ki.

Az utolsó szovjet vezetőt – aki legutoljára egy éve beszélt Putyinnal – a felmérések szerint negatívan ítélik meg az oroszok, bár Gorbacsov szerint ez valójában nincs így: legutóbb írt könyve hamar elkelt, és rengeteg hálálkodó levelet kap a demokratikus átalakulás előmozdításáért. – Vádolnak, amiért „lemondtam” Közép- és Kelet-Európáról. De kinek a javára mondtam le? Lengyelországot például visszaadtam a lengyeleknek. Miért, ki másé kéne, hogy legyen? – tette fel a kérdést Gorbacsov, akinek orosz bírálói a felvetésre azt válaszolnák, hogy a térség a nyugati ígéretekkel ellentétben a NATO része lett, így hosszú távon fenyegetést jelent Oroszország számára.

A 2004-ig állami VCIOM tavalyi felmérése szerint a társadalom 60 százaléka ért egyet Putyin politikájával, míg Gorbacsovot csak 14 százalék ítéli meg pozitívan. (Ugyanezen a felmérésen Sztálin 28 százalékot ért el.) Igaz, a kritikusabb Levada Centr februári kimutatása szerint Putyinra most csupán 32 százalék szavazna, szemben a három évvel korábbi 52 százalékkal.

Mihail Gorbacsov és lánya, Irina tavalyelőtt, a Royal Albert Hallban a tiszteletére rendezett születésnapi rendezvényen
Mihail Gorbacsov és lánya, Irina a Royal Albert Hallban rendezett születésnapi rendezvényen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.