Pokoli káosz Indiában: áram nélkül a fél ország

Európányi ember maradt áram nélkül Indiában, a világ talán legnagyobb áramkimaradásában. A fővárosban közlekedési káosz van, a vonatok leálltak. Az egyébként is küszködő gazdaság számára óriási a veszteség.

Újabb, a tegnapinál is nagyobb áramkimaradás sújtja Indiát: most egyszerre állt le a teljes északi, északkeleti és keleti elektromos hálózat. 20 állam, összesen 600 millió ember maradt áram nélkül. A tömegközlekedés leállt minden állam fővárosában, köztük Delhiben is. A közlekedési lámpák nem működnek, a nagyvárosok útjain emiatt a megszokottnál is nagyobb a káosz. A kórházak a tartalék generátorokat használják.

Lányok egy vallásos iskolában az áramkimaradás idején Delhiben tegnap
Muslim girls study in the light of candles inside a madrasa or religious school during power-cut in Noida on the outskirts of New Delhi July 30, 2012. Grid failure left more than 300 million people without power in New Delhi and much of northern India for hours on Monday in the worst blackout for more than a decade, highlighting chronic infrastructure woes holding back Asia's third-largest economy. REUTERS/Parivartan Sharma (INDIA - Tags: EDUCATION SOCIETY ENERGY RELIGION)

Helyi idő szerint hétfő hajnalban leállt az északi elektromos hálózat. Már ez olyan mértékű áramkimaradás volt, amilyet egy évtizede nem tapasztaltak Indiában, ahol egyébként mindennaposak a kisebb-nagyobb áramkimaradások. A mai, helyi idő szerint délután bekövetkezett, két hálózatot érintő leállás a BBC szerint talán a világ eddigi legnagyobb áramkimaradása, több embert érint, mint a teljes Európai Unió lakossága.

A Hindustan Times című indiai napilap már a tegnapi leállást is "pokoli zűrzavarnak" nevezte, ám azt írta, az, hogy hat óra alatt helyreállították a szolgáltatást a szakemberek, rekordgyorsaságúnak számít. Legutóbb 2001-ben állt le az északi elektromos hálózat, akkor 24 órába telt kijavítani a hibát.

Súlyos veszteség a gazdaságnak

Szakértők tegnap úgy nyilatkoztak: a hiba oka az, hogy a nyári csúcsidőszakban 12 százalékkal nagyobb az ország energiaigénye, mint ami rendelkezésére áll. (Indiában a lakosság 40 százaléka, félmilliárd ember így sem jut áramhoz.)

A második leállás is azt mutatja: az 1,2 milliárdos óriási ország energiaszektora sürgős korszerűsítésre és bővítésre szorul. Ám az új szénerőművek építése késik. Az Egyesült Államokkal kötött nukleáris együttműködési egyezmény lehetővé tenné az atomenergia-szektor bővítését is, de a politikai ellenállás miatt a reaktorok építése is csúszik. Jelenleg az országban termelt energia csupán három százaléka származik atomerőműből. A kormány azonban ezt 2050-re 25 százalékra vinné fel.

Kérdés, hogy a jelenlegi káosz felrázza-e a bénult kormánykoalíciót, amely évek óta halogatja a gazdasági reformokat. Elemzők szerint az elmúlt hónapok történései miatt így is lépéskényszerben volt a baloldali, az ország függetlenségét kivívó Kongresszus párt vezette koalíció. A rúpia ugyanis folyamatosan veszít értékéből, elszabadult az infláció, az élelmiszerár-emelkedés miatt egyre több a tüntetés, és a külföldi befektetések is visszaestek.

A sok kis pártból álló koalícióban azonban nem sikerült egyezségre jutni a legfontosabb lépésekről, így minden megállt. A legfontosabb lépés a külföldi elemzők szerint az üzemanyagár-támogatások megszüntetése lenne, utóbbi ugyanis hatalmas terhet jelent a költségvetésnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.