„Palesztin nép nincs, csak terroristák”

Tízezer dolláros fogadást ajánlott ellenfelének, Rick Perrynek a republikánus párt legesélyesebb elnökjelöltje, Mitt Romney egy iowai vitában – ám ez sokkal többe is kerülhet neki.

Romney ezt szombat este a televíziós elnökjelölti vitában tette, mondván, ennyit tesz arra, hogy megválasztása esetén az egészségügyi programja működni fog, de elemzők szerint hibát követett el, ekkora összeggel dobálózni a gazdasági válság idején csak azt jelzi, hogy nincs tisztában az amerikai átlagpolgárok helyzetével. Újdonsült ellenfelét, Newt Gingrichet pedig azzal próbálta sarokba szorítani, hogy nincs szükség „washingtoni bennfentesekre", akik miatt a szakadék szélére jutott az amerikai gazdaság.

Gingrich – talán épp erre rácáfolandó – diplomáciai szarvashibát vétett, amikor azt állította, a palesztin nép nem is létezik, gyakorlatilag csak terroristákról van szó. „Igaz-e tényszerűen, amit mondtam? Igen. Valakibe csak kellett szorulnia annyi bátorságnak, hogy kimondja az igazságot. Ezek az emberek terroristák” – fejtegette iowai beszédében a volt kongresszusi házelnök, utalva egyik korábbi megjegyzésére, amely szerint a palesztin „kitalált” nép. Gingrich – aki friss felmérések szerint már vezeti Romney előtt a republikánus elnökjelölt-aspiránsok népszerűségi listáját – nemrég kilátásba helyezte azt is, hogy elnökké választása esetén azonnal Jeruzsálembe telepítené át az Egyesült Államok Tel-Avivban található nagykövetségét.

Száeb Erekát, a béketárgyalásokon részt vevő palesztin küldöttség vezetője Gingrich szavaira azonnal reagálva egy szombati interjúban „alávalónak" minősítette. „Ez a gondolkodás legalacsonyabb szintje, amelyre valaki süllyedhet" – hangoztatta Mahmúd Abbász palesztin elnök tanácsadója, hozzátéve, az ilyen kijelentések csak arra jók, hogy fokozzák az erőszakot a Közel-Keleten.

Az republikánus előválasztás-sorozat januárban kezdődik Iowában.

Rick Perry (balra) és Mitt Romney a iowai Drake Egyetemen tartott vita során. Sokba kerülhet még a fogadás
Republican presidential candidate Texas Governor Rick Perry (L) and former Massachusetts Governor Mitt Romney both gesture during the Republican Party presidential candidates debate at Drake University in Des Moines, Iowa, December 10, 2011. REUTERS/Jeff Haynes (UNITED STATES - Tags: ELECTIONS POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.