'Oroszország megpróbál elszámolni a sztálini múlttal'

Az orosz vezetés megpróbál végleg elszámolni Sztálinnal - vélekedett Andrzej Wajda a Profil című osztrák magazin hétfői számában közölt interjúban.

A világhírű lengyel filmrendező szerint politikai döntés állt annak  hátterében, hogy a Lech Kaczynski lengyel elnök és számos vezető lengyel személyiség életét kioltó szmolenszki repülőgép-szerencsétlenség után az orosz állami televízió sugározta a katyni mészárlásról készült filmjét.

Mint mondta, a katasztrófa előtt soha nem gondolt arra, hogy a Katyn című filmet Oroszországban valaha is bemutatják. A 2008-ban készült történelmi dráma arról szól, hogyan mészárolt le a szovjet titkosrendőrség 1940-ben, a második világháború idején 22 ezer lengyel katonatisztet, értelmiségit és más civilt, köztük Wajda apját is a nyugat-oroszországi Katiny (Katyn) melletti erdőben és más helyszíneken. A szovjet vezetés évtizedeken át tagadta, hogy a Szovjetunió a felelős a tömeggyilkosságért, csak az utolsó szovjet elnök, Mihail Gorbacsov ismerte be 1990-ben, hogy Sztálin és a szovjet politikai bizottság adott rá parancsot. A meggyilkoltak hozzátartozói és lengyel politikusok a mai napig követelik az ügy jogi feldolgozását és az áldozatok rehabilitálását. Moszkva ezt elutasítja.

A rendező úgy látja, feltehetően Vlagyimir Putyin miniszterelnök döntése alapján láthatta az orosz közönség a filmet. Hozzátette: Putyin a második világháború lezárásáról megemlékező, május 9-i moszkvai győzelem napi ünnepségeken nem szeretne Sztálin-képeket és posztereket látni, s a tilalmat utasításba is adta Jurij Luzskov moszkvai polgármesternek. Ez azt mutatja, hogy Putyin kész helyet adni a szovjet rendszer átfogó bírálatának - mondta.

Lech Kaczynski halálának belpolitikai következményeivel kapcsolatban úgy vélekedett, az előre hozott lengyel elnökválasztás hozhat néhány meglepetést. Eddig biztosnak tűnt - mondta Wajda a hetilapnak - , hogy a kormányzó Polgári Platform jelöltje, Bronislaw Komorowski házelnök, jelenlegi ügyvezető államfő lesz a következő elnök (aki véleménye szerint a megfelelő ember lenne ezen a poszton), most azonban valaki „kihasználhatja” a lengyelek érzelmeit és felzaklatott lelkiállapotát. Nevek említése elől elzárkózott az Oscar-díjas rendező. Egyúttal azonban annak a véleményének adott hangot, hogy Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő, az elhunyt elnök fivére megpróbálja majd visszaszerezni régi politikai befolyását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.