Örményország megszakítja kapcsolatait Magyarországgal

Az örmény nép ezt nem bocsátja meg - utalt az azeri Ramil Sahib Safarov kiadatására és elnöki kegyelmére Szerzs Szargszján örmény államfő.

Örményország megszakítja diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal - közölte Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken Jerevánban. - Hivatalosan bejelentem, hogy mától megszakítjuk diplomáciai kapcsolatainkat és minden hivatalos viszonyt Magyarországgal - mondta az örmény elnök a kaukázusi országban akkreditált ENSZ-tagállamok nagykövetei előtt.

Az örmény nemzetbiztonsági tanács ülése; középen Szargszján elnök
örmény

Az Interfax orosz hírügynökség tudósításában utal arra, hogy pénteken Azerbajdzsánba érkezett és elnöki kegyelemmel kiszabadult Ramil Sahib Safarov, aki mindeddig Magyarországon töltötte börtönbüntetését egy örmény katonatársa meggyilkolásáért. „Sem én, sem Örményország nem fogadja ezt el. Az örmény nép ezt nem bocsátja meg" - fogalmazott Szerzs Szargszján.

Az örmény elnöki hivatal honlapján olvasható közlemény szerint az örmény nemzetbiztonsági tanács ülésén elhangzott: „A magyar hatóságoknak fel kell ismerniük, hogy ez nagy hiba volt. Valójában egyezségre jutottak az azeri hatóságokkal, és az azerbajdzsáni oldal megjegyzései, miszerint a tárgyalások ( Ramil Sahib Safarov ügyében - a szerk.) már majdnem egy éve folytak, valamint az, hogy az ügyet végül is a magyar miniszterelnök hivatalos bakui útján oldották meg, azt bizonyítják: nem az igazságügyminiszter döntött, hanem összehangolt akció volt az egyezséget kötő országok között".

„Ennek megfelelő lépést kell tennünk. Ez nem puszta gyilkosság volt, hanem gyűlöletbűn, amelyet etnikai alapon követtek el, és amely alól felmentést adott az Európai Unió egy tagországa. Ronda dolog ez.”

Mindeközben paradicsommal dobálták meg és letépték a magyar konzulátus zászlaját Jerevánban Örményország Köztársasági Pártjának (HHK) hívei tiltakozásul azért, mert Budapest kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Sahib Safarovot. Az esetről az Armenpress hírügynökség számolt be internetes oldalán. A megmozdulás résztvevői elégették Safarov fényképét is. Később rendőrök érkeztek a helyszínre.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Karen Avagjan, a Köztársasági Ifjúsági Szervezet elnöke a hírügynökségnek azt mondta, azért jöttek, hogy kinyilvánítsák tiltakozásukat és felháborodásukat. A megmozdulás nem volt előre tervezett, ez volt az első válasz a történtekre. „Ezúton szeretnénk ráirányítani a nemzetközi közvélemény figyelmét erre az elfogadhatatlan esetre” - tette hozzá.

A Novosztyi Armenyii örmény hírügynökség beszámolója szerint az örmény államfő árulással vádolta meg Magyarországot. Szerzs Szargszján az ENSZ-tagállamok nagykövetei arról beszélt, hogy azeri katonatársa Gurgen Markarjánt örmény volta miatt gyilkolta meg 2004-ben Budapesten. „Akkor mind az Európai Unió, mint a NATO arra szólított fel bennünket, hogy ne politizáljuk át ezt az ügyet, és bízzunk ennek a fontos blokknak az igazságszolgáltatásában" - mondta az örmény államfő.

Az Armenpress hírügynökség internetes oldalán a Reutersre hivatkozva azt is írta, hogy Magyarország az év eleje óta folytat tárgyalásokat Bakuval, akárcsak Ankarával azért, hogy pénzügyi támogatást kapjon, és megoldja a pénzügyi válság következményeit. Az Armenpress értesülései szerint Novruz Mammedov, az azeri államfő kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója korábban elismerte, hogy Ilham Aliyev azeri elnök felügyelete alatt közel egy éve titkos tárgyalás és levelezés folyt a magyar igazságügyi szervekkel Safarov kiadatásáról.

A magyar kormány álláspontja szerint Magyarország Ramil Sahib Safarov ügyében mindenben a nemzetközi jog szabályai szerint járt el. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénteki közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a Magyarországon meghozott büntető ítélet alapjául szolgáló cselekmény az ottani büntető törvénykönyv szerint is életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Súlyos figyelmeztetés

A diplomáciai kapcsolatok megszakítása nagyon súlyos politikai figyelmeztetés - mondta Valki László nemzetközi jogász péntek este az MTI-nek. Véleménye szerint eltúlzott, aránytalan reakciónak minősül, hogy Örményország megszakítja kapcsolatait Magyarországgal.

A diplomáciai kapcsolatok megszakítása önmagában nem jogellenes lépés, ez egy nagyon súlyos politikai figyelmeztetés - mondta a nemzetközi jogász, hozzátéve: a diplomáciai kapcsolatok fenntartása nem kötelező, azt bármelyik fél bármikor megszüntetheti.

Valki kifejtette, a nemzetközi kapcsolatokban nagyon ritkán szokott előfordulni, hogy egy ország a másikkal megszakítja kapcsolatait. Akkor fordul ez elő, amikor az egyik állam úgy érzi, hogy vele szemben a másik állam nagyon súlyos jogsértést, vagy politikailag nagyon ellenséges cselekedetet hajtott végre - magyarázta.

A nemzetközi jogász szerint az a kérdés: a magyar fél megállapodott-e az azeri féllel arról, hogy az elkövetőt szabadon fogják-e bocsátani. Szemmel láthatóan az örmény félnek az a feltételezése, hogy volt egy bizalmas megállapodás a két kormány között - fűzte hozzá. Megjegyezte, a diplomáciai kapcsolatok megszakítása már csak a végső lépés szokott lenni egy két állam közötti konfliktusban.

Valki azt is hangsúlyozta, a kapcsolatok megszakítása nem nemzetközi jogi lépés. A nemzetközi jog nem rendelkezik arról, hogy mikor lehet vagy mikor nem lehet diplomácia kapcsolatokat fenntartani, az államok erről teljesen szabadon állapodnak meg - magyarázta. Valki szerint a két ország közötti gazdasági kapcsolatok folytatódhatnak, kivéve, ha Örményország további lépéseket tesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.