„Orbán véget vetne Magyarország demokráciává fejlődésének”

Hannes Swoboda, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője szerint Orbán Viktor azon dolgozik, hogy véget vessen Magyarország demokráciává fejlődésének. A nacionalizmus pedig egy veszélyes betegség.

Hannes Swoboda, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője egy Orbán Viktort bíráló bejegyzést tett közzé blogján.

Az osztrák politikus írása elején felidézi, hogy sokszor látogatott már el Budapestre vonattal. Amikor legelőször itt járt, Magyarországon még kommunista uralom volt. A sínek mentén azóta sok minden megváltozott. De mi változott Magyarországon? – teszi hozzá Swoboda, aki visszaemlékszik arra is, hogy a kommunista időkben külügyminiszter, később miniszterelnök Horn Gyulát ő vitte át az ENSZ bécsi épületéből a városházára egy megbeszélésre az akkori polgármesterhez, Helmut Zilkhez, később pedig Hornnal együtt látogatta meg Antall Józsefet.

Swoboda elmeséli, hogy sok mindent terveztek együtt: meg akarták erősíteni a Bécs és Budapest közötti kapcsolatokat, és közös világkiállítást terveztek mindkét fővárosban. De a kommunizmusból a kapitalizmusba való átmenet és egy bécsi népszavazás véget vetett a projektnek.

A politikus szerint Orbán Viktor második hivatali idején azon dolgozik, hogy véget vessen Magyarország demokráciává fejlődésének. Először az igazságszolgáltatásba és a sajtószabadságba nyúltak bele, a következő pedig a választójog, ami szintén a hatalom megtartását szolgálja. Orbánnak nem elég, hogy a legutóbbi választásokkor kétharmadot kapott. A választójogi törvény módosításával a határon túli magyarokat is meg akarja nyerni, a szegényebbeket pedig vissza akarja tartani a szavazástól. Mindezt a regisztrációval akarja elérni. A határontúliaknak erre hosszú időt adnak, ráadásul online is regisztrálhatnak – állítja Swoboda tévesen.

Mindenesetre azt nem tudni, hogy pontosan milyenek lesznek az új szabályok, ugyanis már gyakorlattá vált, hogy a Fidesz képviselői az utolsó pillanatban nyújtják be a módosításokat, ezzel is elkerülve a vitát. Ez nemcsak a parlamentre vonatkozik, hanem a külföldi megfigyelőkre, az Európai Tanácsra és az Európai Parlamentre is.

Swoboda elmondja, Magyarországon mindig felteszik neki azt a kérdést, hogy mit tesz az EU ezen fejlemények ellen. Az osztrák politikus szerint Orbán Viktornak meg kellett változtatnia azt, ami világosan megsértette az európai jogot. Az EP-képviselő megemlíti például az Európai Bíróság legutóbbi döntését, mely szerint a bírák idő előtti nyugdíjazása nem megengedhető. Ezenkívül Swoboda utal a médiatörvényre is, amit szintén módosítani kellett. Az EU lehetőségei azonban korlátozottak. Viszont ha kiszélesítik ezeket a lehetőségeket, akkor fennáll a visszaélés veszélye.

A politikus szerint Magyarországnak két olyan megkülönböztető vonása van, ami megnehezíti a beavatkozást. Az egyik a már említett gyakorlat, hogy gyakran az utolsó pillanatban adják be a módosításokat. A másik, hogy a törvényjavaslatok áradatával, valamint a közigazgatási és kulturális pozíciókba való új kinevezésekkel egy nagyon nehezen követhető, visszafelé tartó forradalom zajlik. Ezt alig lehet figyelemmel kísérni, nemhogy még össze is vetni az európai joggal. Ennek ellenére nem szabad hagyniuk, hogy megakadályozzák őket ebben, már csak azért sem, mert még sok fenyegető lépés várható: ilyen például a szocialisták betiltása, akiket a kommunisták utódaiként lejárathatnak és kriminalizálhatnak.

Bejegyzésének A nacionalizmus mint veszélyes betegség című részében leírja, hogy a fentieken túl szociális és gazdasági problémák is nehezítik a lakosság helyzetét, ami további alapot ad Orbán Viktornak nacionalizmusának erősítésére. Az EU és az IMF az ellenség, de Magyarország és mindenekelőtt Orbán nem hagyja magát térdre kényszeríteni. Pedig az Európa elleni nacionalizmus akár bumeránggá is válhat. Ahogy minden, európai költségvetésből nettó pénzelt ország számára kétélű fegyverré lehet a nacionalizmus. Ha a nettó befizetők ugyanilyen nacionalista módon gondolkodnának, akkor nem tudnának finanszírozni egy olyan költségvetést, amiből ezeket az országokat támogatni lehetne. Swoboda szerint egy állam csak akkor lehet nacionalistaként sikeres, ha a többi ország között egyedül ő nacionalista. Ha a többiek is átveszik, akkor semmi célra nem vezet, ráadásul gyengítik Európát, és végső soron visszafordítják az egyesülési folyamatot.

Hannes Swoboda
Hannes Swoboda, Austrian social democrats' (SPOe) top candidate for European parliament elections, delivers a speech at their election campaign kickoff in Vienna May 8, 2009. REUTERS/Christian Bruna (AUSTRIA POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.