'Orbán maradjon a Duna túlsó partján'

Hétfő éjjel sem tudtak egyezségre jutni a szlovákiai kormánypártok szakértői a szlovák állampolgársági törvény módosításáról. Ezért a tervezet ebben a hónapban nem kerül a pozsonyi törvényhozás elé, holott erről két hete koalíciós egyezség született.

- Sokkal célravezetőbb, ha a munkacsoportok, majd pedig az illetékes pártelnökök jutnak kompromisszumos megoldásra és csak azután kerül a dokumentum a parlamentbe – érvelt megkeresésünkre Rudolf Chmel kisebbségi és emberi jogi kérdéseket felügyelő szlovák miniszterelnök-helyettes.

A hétfő esti tárgyaláson a Híd párt képviselői azt szorgalmazták, hogy kettős állampolgárságért egyetlen szlovákiai személyt se büntessenek. A megkötés annyi lenne, hogy az ilyen státusszal rendelkezők nem tölthetnének be olyan tisztségeket, illetve beosztásokat, amelyekben államtitkokkal kerülnek kapcsolatba. Az ugyancsak kormánypárti szlovák kereszténydemokraták (KDH) azonban csak olyan módosítást hajlandók támogatni, amely alapján északi szomszédunknál hivatásos katona, rendőr, vámos és tűzoltó sem lehet kettős állampolgár. A párt jogi szakértője, Radoslav Procházka, úgy vélekedett, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező személyek akár a szomszédos országban tevékenykedő szélsőséges pártok szlovákiai szervezeteit is megalapíthatnák. Ugyanilyen véleménnyel rukkolt elő újra Igor Matovic, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) parlamenti frakciójának volt tagja, akit az elmúlt hónapban azért zártak ki ebből a testületből, mert a Robert Fico vezette ellenzéki Smer módosító indítványát támogatta. - Független képviselőként sem változott a véleményem. Szlovákia legyen továbbra is szuverén ország, Orbán Viktor pedig maradjon a Duna túlsó partján, ne járjon ide kampányolni. Márpedig ezt tenné, ha  a magyar nemzetiségű személyek országunkban kettős állampolgárságot kapnának – érvelt a tegnapi tanácskozáson.

A megbeszélés után Iveta Radicová kormányfő úgy nyilatkozott: Szlovákia kettős állampolgárságot csak annak fog engedélyezni, akinek állandó lakhelye van a másik országban, vagy legalább hat hónapja dolgozik ott, vagy pedig a házastársa, illetve a gyermeke rendelkezik ottani állampolgársággal. Több szlovák politikus szerint az új magyar alkotmány valószínűleg a külföldön élő, a könnyített eljárásban visszahonosított polgárainak is, ami új helyzetet teremt a két szomszédország kapcsolatában. Ezért a szlovák állampolgársági törvény módosításával szerintük néhány hónapig várni kellene.

A  szlovák állampolgárságról rendelkező jogszabályt tavaly júliusban fogadta el gyorsított eljárásban a pozsonyi parlament, mindössze néhány órával azután, hogy az Országgyűlés megszavazta a könnyített magyar visszahonosítással kapcsolatos törvényt. A jelenleg is hatályos jogi norma szerint aki  kéri és megkapja a külföldi állampolgárságot – kivéve a külföldi illetőségű személlyel kötött házasságot, s az ilyen családban született gyermekeket --  azonnal elveszíti a szlovákot. Tavaly óta harminvkét szlovákiai személyt, köztük egyetlen magyart  érintett ez a jogi norma.

Iveta Radicova és Orbán Viktor megbeszélésük előtt
Slovakia's Prime Minister Iveta Radicova (L) gestures towards her Hungarian counterpart Viktor Orban before their meeting at the Slovak government building in Bratislava December 14, 2010. REUTERS/Radovan Stoklasa (SLOVAKIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.