'Orbán Hitler forgatókönyvét használja'

Két olyan nyilatkozat tervezetéről tárgyalt ma egész nap a pozsonyi törvényhozás, amely az új magyar alkotmánnyal kapcsolatos pozsonyi aggodalmaknak ad hangot.

A parlament külügyi bizottságának tervezete leszögezi, hogy Szlovákia jószomszédi kapcsolatokra törekszik Magyarországgal, tudomásul veszi annak új alkotmányát, ám nem fogadja el az államhatáron átnyúló rendelkezéseit, a szlovákiai kisebbségek fejlődését pedig kizárólag az egyéni jogaik alapján mozdítja elő. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által benyújtott tervezet viszont felszólítja az Országgyűlést, hogy az új magyar alaptörvényből távolítsa el az ország területén kívül is érvényes rendelkezéseket,  a magyar politikusokat pedig arra, hogy vessenek véget Szlovákiát sértegető, felháborító megnyilvánulásaiknak. Az éles szópárbajokkal és magyarellenes megnyilvánulásokkal teli vita elhúzódik, ezért csak péntek délben szavaznak arról, hogy melyik tervezetet fogadják el.

Dusan Caplovic volt miniszterelnök-helyettes, a Robert Fico vezette Smer-SD vezetőségi tagja felszólalásában  történelmi párhuzammal hozakodott elő. Azt bizonygatta, hogy Orbán Viktor jelenleg Hitler egykori forgatókönyvét használja. A náci vezér kezdetben látszólag a szudétanémetek jogaiért állt ki, majd az első Csehszlovák Köztársaságot rohanta le, végül kirobbantotta a második világháborút. Caplovic szerint a budapesti kormányfő az összmagyarság jogvédelmének és egyesítésének eszméivel veszélyezteti a közép-európai térség stabilitást és az európai értékrendet, mert valójában Trianon revíziójára törekszik. - Románia azért hallgat, mert mielőbb szeretne bekerülni a schnegeni övezetbe, Szerbia pedig az unióba, ezért nem tiltakozik. Nekünk viszont büszkén és határozottan kell fellépnünk – hangoztatta  Robert Fico egyik szócsöve.

Rafael Rafaj, az SNS frakcióvezetője az új magyar alkotmány preambulumából idézett, amely szerint Magyarország 1944. március 19-én elveszítette állami önrendelkezését, amelyet csupán a rendszerváltást követően szerzett vissza. - E kitétel alapján a Fidesz-Jobbik társaság kétségbevonhatja a második világháború utáni határokról rendelkező párizsi békeszerződést vagy a bős-nagymarosi vízerőműről kötött kétoldalú egyezséget – vélekedett a frakcióvezető, aki szerint a Magyarországgal szomszédos országok parlamentjeivel közösen, Brüsszel támogatásával, határozottan fel kell lépni Budapest határrevíziós törekvéseivel szemben.  Marek Madaric volt kulturális miniszter szerint Iveta Radicová kabinetje struccpolitikát folytat, és nem mer vagy nem képes határozottan fellépni Orbán Viktorral szemben.

Frantisek Sebej, a pozsonyi törvényhozás külügyi bizottságának az elnöke viszont úgy vélekedett, hogy a melldöngető hangoskodással semmit sem lehet elérni. Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter felszólalásában úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor kormányának tevékenysége nyugtalanságot váltott ki Szlovákiában, de aggodalomra mégsincs ok, mert Pozsony képes kezelni a jelenlegi helyzetet. Visszautasította az ellenzékiek sértegetéseit, akik tétlenséggel és megalkuvással vádolták  meg őt és a jelenlegi pozsonyi kabinetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.