„Öngyilkosság” lenne a nagykövetség lerohanása

Nagy-Britannia diplomáciai öngyilkosságot követne el, ha megrohamozná Ecuador londoni nagykövetségét -mondta egy interjúban Rafael Correa elnök, aki pénteken az Amerikai Államok Szervezetének támogatását várja Julian Assange ügyében.

Rafael Correa ecuadori elnök kijelentette, amíg Nagy-Britannia nem visszakozik, vagy nem kér bocsánatot, addig fennáll annak a veszélye, hogy lerohanják a nagykövetséget. Az elnök szerint az akcióval „Nagy-Britannia öngyilkosságot követne el”, ugyanis ezzel szabad utat nyitna a külföldi kormányoknak, hogy hasonlóan lépjenek fel a brit nagykövetségekkel szemben. Correa kijelentette, készek arra, hogy az ENSZ elé vigyék az ügyet.

Az elnökkel készített interjú elején az állami tévé egy riportot is közölt a londoni ecuadori nagykövetségről. A felvételen azt látni, ahogy Assange pár perccel a nagykövetség erkélyén tartott vasárnapi beszéde előtt éppen megöleli ügyvédjét, Baltasar Garzon egykori híres spanyol bírót. Assange vasárnap jelent meg először a nyilvánosság előtt azóta, hogy bemenekült az ecuadori nagykövetségre. A férfi felszólította az USA-t, hagyják abba az ellene folytatott boszorkányüldözést.

Nagy-Britannia még a múlt héten figyelmeztette arra Ecuadort, megvan a jogi alapjuk, hogy felfüggesszék a nagykövetség diplomáciai státuszát. A britek fenyegetőzésén többen felháborodtak, azóta nem tudni, hogy a brit hatóságok mit tervezgetnek.

Az Amerikai Államok Szervezete pénteken ülésezik majd, Correa arra számít, a tagok támogatni fogják döntésében. –Dávid legyőzte Góliátot. Ennyi Dávid nagyon könnyen legyőz több Góliátot is. Támogatásra számítok, mert ez a lépés megsért minden államok közötti jogot, a nemzetközi jogot, a Bécsi szerződést és minden diplomáciai hagyományt háromszáz évre visszamenőleg –mondta az elnök, aki Assange kiadatására visszatérve megjegyezte: a britek ugyan azt állítják, nincs más választásuk, mint a kiadatás, de annak idején Augusto Pinochet ügyében nem így jártak el.

Julian Assange június óta van Ecuador londoni nagykövetségén. A latin-amerikai ország hosszú vizsgálódás után menedékjogot adott a Wikileaks alapítójának. Nagy-Britannia viszont kijelentette, mindenképpen kiadja Svédországnak, ahol szexuális bűncselekmények miatt akarják felelősségre vonni. Ecuador arra hivatkozik, Assange-t Svédországból az Egyesült Államokba vinnék, ahol diplomáciai iratok kiszivárogtatása miatt akár életfogytiglani börtönt vagy halálbüntetést is kaphat. A britek kijelentették, nem hagyják, hogy Assange szabadon elhagyja a nagykövetséget.

Egyelőre nem tudni, a brit hatóságok hogyan csalogatnák ki Assange-t a nagykövetségről
Wikileaks founder Julian Assange speaks to the media outside the Ecuador embassy in west London on August 19, 2012. Assange used the balcony of Ecuador's London embassy on Sunday to berate the United States for threatening freedom of expression and called on U.S. President Barack Obama to end what he called a witch-hunt against WikiLeaks. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: POLITICS CRIME LAW MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.