'Németország örök felelőssége'

A ravensbrücki, a sachsenhauseni és a bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításának 65. évfordulójáról emlékeztek meg vasárnap Németországban.

A központi megemlékezéseken részt vettek a német kormány, továbbá a tartományok vezető képviselői, valamint több száz túlélő, akik az Egyesült Államokból és kelet-európai országokból érkeztek. Annette Schavan német oktatási miniszter a ravensbrücki koncentrációs tábor felszabadításáról Fürstenbergben tartott megemlékezésen  Németország örök felelősségéről beszélt és hangsúlyozta, hogy a német társadalomnak állandó éberséget kell tanúsítani a szélsőjobboldallal szemben. A konzervatív miniszter emlékeztetett rá, hogy még mindig előfordulnak a zsinagógák és más zsidó intézmények elleni támadások az országban.

A Brandenburg tartományban lévő Ravensbrück koncentrációs tábor a hitleri rezsim által létesített legnagyobb női fogolytábor volt, ahol 1938 és 1945 között több mint 130 ezer nőt, valamint gyermeket, továbbá mintegy 20 ezer férfit tartottak fogva. A megpróbáltatások, az éhezés és a betegségek következtében sokan haltak meg a táborban. A ravensbrücki koncentrációs tábort 1945 április 30-án szabadította fel a Vörös Hadsereg.

Megemlékezést tartottak a brandenburgi Sachenhausen koncentrációs tábor felszabadításáról is.  Sachenshausen egyfajta modelltábornak számított, amely a táborparancsnokok és az őrök számára kiképzőként szolgált. 1936 és 1945 között 40 országból mintegy 200 ezer foglyot - túlnyomó többségükben zsidókat - deportáltak a koncentrációs táborba. 1944-ben a foglyok 90 százaléka külföldi volt. Az éhezés, a betegségek, a kínzások és a különféle orvosi kísérletek következtében tízezrek vesztették életüket.  A táborban legkevesebb 12 ezer szovjet hadifoglyot gyilkoltak meg, köztük Sztálin egyik fiát is. A koncentrációs tábort 1945 április 22-én szovjet és lengyel csapatok szabadították fel.

Az alsó-szászországi Bergen-Belsen egykori koncentrációs tábor felszabadításról tartott megemlékezésen Bernd Neumann kulturális államminiszter mondott beszédet. Neumann a többi között hangsúlyozta: Németországnak mindent el kell követnie az emlékezés ébrentartására és minden fajta kirekesztés elutasítására.

A tábort viszonylag későn, 1943 tavaszán kezdték el kialakítani egy korábbi hadifogolytábor területén.  A Hitler helyettesének tartott Himmler azt tervezte, hogy itt gyűjti össze azokat az észak- és dél-amerikai állampolgárságú, palesztinai rokonokkal rendelkező zsidókat, akiket külföldön internált vagy fogságba esett németekért cserélnek ki. 1944 őszén az auschwitzi komplexum kiürítésével a helyzet radikálisan romlott. Nemcsak onnan érkeztek  fogolyszállítmányok, hanem a többi, auschwitziakkal elárasztott, zsúfolt táborból is. Bergen-Belsenben raboskodott és tifuszban ott halt meg Anne Frank, akit az Anne Frank naplója címmel kiadott, a II. világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé. A táborban - amelyet a brit szövetséges csapatok április 15-én szabadítottak fel - több mint 50 ezren vesztették életüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.