'Nem volt bölcs felvenni a két országot az EU-ba'

Beszélnünk kell – e címmel közölt cikket a magyar-szlovák viszonyról csütörtökön az euobserver.com uniós ügyekkel foglalkozó internetes portál Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter tollából. A tárcavezető sajnálja, hogy a két ország vitája „megzavarta Európát”.

Lajcák szerint a két fél viszonya olyannyira megromlott, hogy elhangzanak olyan kérdések is, vajon bölcs dolog volt-e  2004-ben az EU kibővítése két olyan szomszéd országgal, amelyek képtelenek egymás közt megoldani nézeteltéréseiket.

Miroslav Lajcák (j) legyik delegációja élén
Bled, 2009. augusztus 30. Miroslav LALCÁK szlovák külügyminiszter (k) látható delegációja élén, amikor megbeszélést folytat magyar kollégájával, Balázs Péterrel az Európai Unió külügyminisztereinek találkozóján a szlovéniai Bledben 2009. augusztus 30-án. (MTI/AP)

"Helytelen lenne európai szintre vetíteni Magyarországgal  fennálló kétoldalú vitánkat. Éppen ellenkezőleg, országaink  EU-tagsága garancia kellene legyen arra, hogy érett és  felelősségteljes válaszokat tudunk adni az összes felmerülő  kérdésre, és nem eszkaláljuk nézetkülönbségeinket nyílt  konfrontációvá" - vélekedik a szlovák diplomácia irányítója.

Lajcák megfogalmazása szerint a nyelvtörvény ügyében  "rágalomhadjárat" folyik Szlovákia ellen, ami pedig Sólyom László  Szlovákiába való belépésének megtiltását illeti, a pozsonyi  külügyminiszter azt írja, hogy a magyar államfő "nagy mértékben  provokatív és érzéketlen látogatást akart tenni egy különösen  érzékeny napon".
"Szlovákia demokratikus és felelősségteljes hozzáállású ország.  Nem engedjük, hogy az osztály rossz tanulójának kiáltsanak ki  minket, ahol egy tanárnak, bírónak vagy közvetítőnek kell  beavatkoznia" - szögezi le Miroslav Lajcák.

"Sajnálom, hogy Európát megzavartuk a vitánkkal" - írja, és  megerősíti, hogy Szlovákia "bármiről, bármikor és bárhol" kész  tárgyalni partnereivel. Hangot ad azon reményének, hogy a két  miniszterelnök csütörtöki találkozójával újrakezdődik a párbeszéd.
"Egyenrangú, normális partnerekként kell beszélnünk" - hangsúlyozza cikkében Lajcák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.