'Nem lenne szégyen, ha halálbüntetést kapna'

Halálbüntetés kiszabására számít az amerikai elnök annak a pakisztáni férfinak a perében, aki az első számú vádlott a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni merényletek miatt indult perben - derült ki egy szerdai tv-interjúból.

Nem lenne szégyen, ha halálbüntetést kapna - mondta Barack Obama az NBC tv-nek adott interjúban a 2003-ban Pakisztánban elfogott, jelenleg a guantánamói börtöntáborban őrzött Hálid Sejk Mohammedről, akit az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat hármas számú vezetőjeként emlegetnek, és a szeptember 11-i merényletek értelmi szerzőjének tartanak.

Az amerikai elnök világossá tette, hogy ezzel természetesen nem akarja megelőlegezni az ítéletet; hangsúlyozta, hogy az ítélet kiszabása a bíró dolga.

Eric Holder igazságügyi miniszter korábban elárulta, hogy a vádhatóság halálbüntetést fog kérni Hálid Sejk Mohammedre. A tárcavezető nemrégiben bejelentette, hogy a vádlottnak jövőre egy New York-i polgári - vagyis nem katonai - büntetőbíróság előtt kell felelnie tetteiért.

Hálid Sejk Mohammed a guantánamói katonai törvényszék előtt bűnösnek mondta magát, és kérte, hogy szabjanak ki rá halálbüntetést. Azt mondta, az amerikaiak kezétől akar meghalni, hogy mártírként emlékezzenek rá.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.