'Nem jó más kultúrából származó embereket alkalmazni, mert aztán itt maradnak'

Nem jó, ha más kultúrkörből származó emberek kapnak munkát Csehországban, mert letelepednek, s a jövőben ebből etnikai probléma lehet - véli Jirí Paroubek, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke.

Több cseh internetes portál beszámolója szerint a cseh szocdemek (CSSD) elnöke az egyik megyeszékhelyen rasszistaként nyilvánult meg, amikor kijelentette, hogy  „nem jó, ha más kultúrkörből származó emberek kapnak munkát Csehországban, mert letelepednek, s a jövőben ebből etnikai probléma lehet“.

Jirí Paroubek cáfolta, hogy fajgyűlölő kijelentést tett volna, ugyanakkor hozzátette: véleménye szerint ha nincs hazai érdeklődő, akkor sokkal célszerűbb kelet-és délkelet-európai vendégmunkásokat alkalmazni, akik hamarabb illeszkednek be, s ha elveszítik a munkájukat, akkor különösebb gond nélkül hazamehetnek.

Rámutatott arra is, hogy véleménye összhangban van cseh kabinet gyakorlatával, amely februártól a nem EU-tagországokból érkezett vendégmunkásoknak fejenként 500 eurót fizet, s téríti az utazás költségeit, ha munkanélküliként visszatelepülnek a hazájukba. Eddig főleg vietnámiak éltek ezzel a lehetőséggel, mintegy másfélezren.

Jirí Paroubek a közép-csehországi Kutná Horán nyilatkozott, ahol a tajvani Foxconn cég LCD képernyőket és számítógépes elemeket gyárt, s alkalmazottaik nagy többsége vietnami és mongol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.