’Nem hivatalos’ tűzszünetet kötött Izrael és a Hamász

Több napja tartó támadások után Izrael és a Hamász – a Gázai övezetet irányító palesztin szervezet – bejelentette: „nem hivatalos” tűzszünetet kötnek.

A tárgyalás során Egyiptom közvetített, és úgy tűnik, a felek be is tartják a tűzszünetet, az éjjel ugyanis sem Izrael, sem a Hamász nem lőtt. A szervezethez közeli források szerint a Hamász azért ment bele a tűzszünetbe, hogy a Gázai övezetben élő családok nyugodtan tudjanak készülni az Áldozati ünnepre (Eid al-Adha).

A Gázai övezetből tegnap is több tucat rakétát lőttek ki Izraelre
Trails of smoke are seen after the launch of rockets from the northern Gaza strip towards Israel October 24, 2012. Palestinians fired dozens of rockets into Israel from Gaza on Wednesday and an Israeli air strike killed a militant in a surge of violence after the Emir of Qatar embraced the enclave's Hamas leadership with a visit. REUTERS/Amir Cohen (GAZA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

A hét elején Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, tovább folytatják azok ellen a harcot, akik rakétákat lőnek ki Izraelre. – Nem akartuk, hogy fokozódjon a helyzet, és nem is mi kezdeményeztünk. De ha ez folytatódik, akkor egy sokkal kiterjedtebb és átfogóbb hadműveletet indítunk.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelenleg a térségben van. Ashton találkozott Simon Peresz izraeli elnökkel és Netanjahu miniszterelnökkel, a védelmi miniszterrel való találkozóját viszont eltörölték, Ehud Barak ugyanis a Gázai övezet menti területre látogatott. Ashton csütörtökön a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal és Szalám Fajjád miniszterelnökkel tárgyal majd.

Hónapok óta ez volt a legsúlyosabb rakétatűz a területen. Csak szerdán több mint hetven rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael déli részére. Válaszként Izrael légicsapással és tankokkal támadta a rakétákat kilövő fegyveresek állásait. Hétfő óta Izraelben öten sérültek meg, az izraeli légierő légicsapásaiban legalább hat fegyveres meghalt. A Hamász fegyveres szárnya, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigád beismerte, hogy több tucat rakétát ők lőttek ki. A csoport és a Népi Ellenállási Bizottság közleményükben kijelentették, a támadások „az ellenség nép ellen elkövetett ismétlődő és folyamatos bűneire adott válaszok” voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.