'Nadrágsliccekben nem kutakodok'

Luxemburgban a titkosszolgálati botrányok miatt lemondott az EU legrégebben hivatalban lévő kormányfője, Jean-Claude Juncker.

Álljon meg a menet! Nadrágsliccekben nem kutakodok, az nem az én stílusom – fakadt ki a luxembourgi parlamentben Jean-Claude Juncker kormányfő, akinek szerdán a politikai túlélése volt a tét. Európa rangidős miniszterelnökét, a nagyhercegséget több mint tizennyolc éve irányító államférfit azzal vádolták, hogy tudomással bírt a titkosszolgálat piszkos ügyeiről és el is tűrte azokat, s nem tette meg a szükséges jogi, illetve személyi lépéseket. Bár első nyilatkozatában Juncker arról beszélt, nem mond le, később bejelentette, távozik a titkosszolgálatnál elkövetett törvénytelenségek miatt.

Jean-Claude Juncker. Az európai integráció egyik legismertebb alakjának dicstelenül kellett távoznia
Luxembourg's Prime Minister Jean-Claude Juncker arrives at a European Union leaders summit in Brussels June 27, 2013. European officials struck two significant deals on banking resolution and their long-term budget in last-ditch negotiations early on Thursday, giving EU leaders a much needed lift before a summit on youth unemployment and growth. REUTERS/Laurent Dubrule (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS EMPLOYMENT)

A heves parlamenti vitában a közös valuta, az euró egyik megmentőjének tartott Juncker visszautasította a személyét ért támadásokat és közölte: nem érzi magát felelősnek, és ezért nincs is szándékában lemondani. Az ellenzéki pártok és a Juncker vezette keresztényszociálisokkal együtt kormányzó szociáldemokraták viszont bizalmatlansági indítvánnyal fenyegették meg. Juncker előre menekült, és jelezte, lemond a tisztségéről.

Az 58 éves konzervatív kormányfőnek, az Eurogroup első elnökének és az uniós politikai élet egyik megmarkánsabb alakjának dicstelenül kellett majd távoznia hivatalából. Sokan persze azon is elcsodálkoznak, hogy az alig 525 ezer lakosú, 900 fős hadsereget fenntartó Luxemburgnak titkosszolgálata van. Azon pedig még jobban elképednek, hogy milyen praktikákat űztek a „cégnél”. A Junckernek a miniszterelnöki székbe kerülő afférsorozat még 2007-ben kezdődött. A titkosszolgálatot (SREL) akkor irányító Marco Mille igazgató illegálisan rögzítette a miniszterelnökkel folytatott beszélgetését. A felvétel létezésére csak 2008 végén derült fény. Mille 2010 tavaszán távozott a SREL éléről és a müncheni székhelyű Siemens konszern biztonsági főnöke lett. Kitudódott, hogy létezik egy másik illegálisan készített felvétel is, ezen Juncker és az uralkodó, Henri nagyherceg egyik beszélgetését rögzítették a SREL emberei – idézte fel a Die Welt online kiadása. 

A Mille-szalagok csak egy a zöldpárti parlamenti képviselő, Francois Bausch összesen tizenhárom pontos vádcsomagjából. A szerdai parlamenti vitában részletesen ismertetett dokumentum kilengések és mulasztások sorát vetette Juncker szemére. Így például azt, hogy eltűrte a SREL szolgálat autóival való üzletelést, valamint azt, hogy a „cég” emberei az egyik államügyész szexuális orientációja után kutassanak. Ennek kapcsán kiderült, hogy az illető államügyészt kozmetikázott, illetve koholt információk alapján gyanúsították meg pedofíliával – mutatott rá a Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása.

A több mint kínos botránysorozat kapcsán Juncker a parlamenti vitában elismerte, hogy hibázott, de leszögezte: egy pillanatig sem gondolja, hogy bármiféle politikai felelősség terhelné őt. – Tényleg komolyan gondolják, hogy egy kormányfőt a nap 24 órájában az foglalkoztasson, mit csinálnak a SREL emberei? – fordult a Luxemburger Wort tudósítása szerint bírálói felé. Azt hangoztatta, hogy évente legalább tíz titkosszolgálati tanácskozást tartottak, egyetlen egy kormányzati szervvel sem törődött annyit, mint a „céggel”. Az ellenzék soraiban viszont úgy látták, Juncker kibújik a felelősség alól azzal, hogy az áldozat szerepében próbál tetszelegni.

Juncker ezzel bezárult a kör. A szociáldemokraták (LSAP) ugyanis a kormányfő parlamenti fellépésétől tették függővé, hogy miként döntenek egy bizalmatlansági indítványról. Junckerrel az európai integráció egyik legismertebb, Károly-díjjal is kitüntetett alakja bukott meg – és vele együtt a nagyhercegséget kormányzó fekete-piros nagykoalíció is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.