'Megbocsáthatatlan sértés' az orosz elnöktől

Kan Naoto japán miniszterelnök szerint legalábbis ilyesmit követett el Dmitrij Medvegyev, amikor tavaly novemberben a Kuril-szigetek a vitatott hovatartozású déli területeire látogatott.

Kan a Japánban "Északi Területeknek" nevezett szigetcsoport visszatérésének szentelt, hagyományosan február 7-én tartott rendezvényen beszélt erről. A miniszterelnök fogadkozott, hogy mindent megtesz a Moszkva által a II. világháború végén annektált négy sziget visszaszerzéséért, síkraszállt ugyanakkor a területi vita békés rendezéséről és az orosz-japán gazdasági együttműködésről szóló párbeszéd folytatása mellett.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a japán kormányfő kijelentései „nem diplomatikusak. Élesen eltérnek attól az udvarias hangnemtől, amely a miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev elnök múlt őszi jokohamai találkozóját jellemezte.” Lavrov leszögezte, hogy Oroszország kész a legszorosabban együttműködni Japánnal a Kuril-szigeteket érintő konkrét programok végrehajtásában. Hajlandó a minden témát felölelő párbeszédre, beleértve a békeszerződésről szóló tárgyalásokat is, azon elveknek megfelelően, amelyeket Dmitrij Medvegyev Jokohamában ismertetett a japán kormányfővel.

A Kuril-szigetek lánca Kamcsatka és Japán legészakibb szigete, Hokkaido között húzódik mintegy 1200 kilométer hosszan, s az 56 földdarab közül a legtöbb lakatlan és sivár. A láncot a Szovjetunió a második világháború végén, a japán kapituláció után foglalta vissza a távol-keleti országtól négy olyan déli szigettel együtt, amely korábban nem tartozott Oroszországhoz vagy a Szovjetunióhoz. Japán az 1951-ben kötött San Franciscó-i békeszerződésben lemondott a Kunasir, Iturup, Sikotan és Habomai szigetekre vonatkozó területi igényéről, ennek ellenére ezeket még mindig saját északi területeinek tekinti. Ez a területi vita a legfőbb oka annak, hogy Japán és Oroszország máig nem kötötte meg a háborút lezáró kétoldalú békeszerződést. 

A japán kormány tagjai időről időre "szemléket" tartanak a déli Kuril-szigetek felett, amelyek szép időben szabad szemmel is láthatók Hokkaido partjairól. Korábban még a tengerre is kihajóztak, vagy repülőgépre szálltak, hogy onnan szemléljék meg a területet. Tavaly októberben Mabucsi Szumio közlekedési, területfejlesztési és turisztikai miniszter, aki egyben Japán legészakibb szigetének, Hokkaidónak a fejlesztési minisztere, Nemuro városából "tekintette meg" a Kuril-szigetek déli partjait. Az orosz kézen lévő szigetek egykori lakosaival találkozva kijelentette: úgy érezte, ők erős vágyat éreznek az "Északi Területek" japán  fennhatóság alá való visszatérése iránt.

A látogatás orosz oldalon nem maradt válasz nélkül: tavaly novemberben Dmitrij Medvegyev államfő - az első orosz vezetőként - felkereste a területet. A múlt héten pedig Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter utazott a Kuril-szigetekre, hogy Iturupon és Kunasiron egy-egy helyőrséget ellenőrizzen. Útja során hangoztatta: Moszkva azt tervezi, hogy fejleszti ottani csapatainak a fegyverzetét. 

A japán külügyminiszter a tervek szerint csütörtökön utazik Moszkvába hivatalos tárgyalásokra, s ez a kérdés valószínűleg a napirendi pontok élén szerepel majd, de az ügyben haladás nem várható.

Medvegyev hidegháborús szovjet állomásokat is fotózott Kunasiron, a Kuril-szigetek legdélebbere eső területén
REFILE - ADDING ADDITIONAL INFORMATION Russia's President Dmitry Medvedev takes pictures near Soviet-made Cold War-era defense turrets, during his visit to Kunashiri Island, one of four islands known as the Southern Kuriles in Russia and Northern Territories in Japan, November 1, 2010. The islands were seized by the Soviet Union after it declared war on Japan in the closing days of World War Two, forcing about 17,000 Japanese residents to flee. A dispute over the islands in the Pacific has prevented Russia and Japan from signing a peace treaty ending World War Two and overshadowed relations for more than 60 years. REUTERS/Ria Novosti/Kremlin/Mikhail Klimentyev (RUSSIA - Tags: POLITICS MILITARY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.