„Meg kell védeni a gyerekeket”

Barack Obama amerikai elnök a helyszínen gyászolta a connecticuti lövöldözés áldozatait. Az Egyesült Államokat sokkolta a pénteki ámokfutás, a politikusi nyilatkozatokból egyelőre úgy tűnik, valami elindul a fegyvertartási szabályok szigorítása felé.

Nem tűrhetjük ezt. Minden, a hivatalomból származó hatalmat fel fogok használni arra, hogy megelőzhessük a hasonló tragédiákat – az a beszéd, amelyet Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint vasárnap este a connecticuti Newtownban tartott, könnyedén azt jelentheti, hogy az Egyesült Államokban valami elindul a fegyvertartási törvények szigorítása felé. Az amerikai elnök a pénteki lövöldözés áldzatait ment el gyászolni Newtownba. Miután tárgyalt Dan Malloy connecticuti kormányzóval és a helyi vallási vezetőkkel, a közös virrasztáson a Sandy Hook általános iskola 26 áldozatára emlékezve kijelentette, az Egyesült Államoknak meg kell védenie a gyerekeket. „Az ilyen tragédiáknak véget kell vetni, és ahhoz, hogy ez megtörténjen, változnunk kell. A fegyveres erőszak mögött meghúzódó, bonyolult okokat nem használhatjuk fel ezután mentségként arra, hogy ne cselekedjünk” – tette hozzá.

A newtowni Sandy Hook általános iskolában pénteken egy húszéves fiatalember, Adam Lanza ölt meg húsz 6-7 éves kisgyermeket, hat felnőttet, majd magával is végzett. Áldozatai többségére – akik között 12 kislány és nyolc kisfiú volt – Lanza nem is egyszer, közvetlen közelről lőtt rá; fő fegyvere egy .223 Bushmaster félautomata karabély volt, de volt nála egy kézifegyver, több száz lövedék, a kocsijában pedig egy vadászfegyvert is találtak. A Bushmaster és néhány hasonló félautomata karabélytípus támadófegyverként 2004-ig tilalom alatt volt mindenhol az Egyesült Államokban.

Lanza az édesanyjával, Nancyval élt, aki szenvedélyes fegyverfanatikusként többször magával is vitte lőni a fiát. Minden, a lövöldözésben használt fegyver legálisan, az anya által vásárolt darab volt. Mielőtt gyilkolni indult volna az otthonuktól nyolc kilométerre fekvő általános iskolába, Adam végzett az édesanyjával is.

Az ámokfutóról egyelőre annyit tudni, hogy introvertált, magának való ember volt; egy neve elhallgatását kérő nyomozó szerint Lanza egyébként Asperger-szindrómában, az autizmus enyhe változatában szenvedett. Ennek egyik tünete a szociális készség hiánya, de a szakértők szerint a hirtelen dühkitörésekkel járó kórnak önmagában nincs sok köze ahhoz az előre megtervezett erőszakhoz, amelyet az ámokfutó a newtowni általános iskolára szabadított rá.

Az Asperger-szindróma velejárója, hogy a betegek vagy túlságosan érzékenyek az érintésre, a zajra vagy a fájdalomra, máskor viszont érzéketlenebbek az átlagnál. Ezzel kapcsolatban Richard Novia, Lanza egykori középiskolájának biztonsági vezetője és műszaki tanácsadója beszélt arról a sajtónak, hogy az ámokfutó valószínűleg kevésbé érzett fizikai vagy lelki fájdalmat, mint mások. Novia szerint Lanzának voltak beilleszkedési nehézségei: megesett, hogy csak csendben ült vagy olvasott a tanteremben, semmire nem reagálva, és az anyját kellett behívni hozzá. „Inkább őt féltettem azoktól, akik körülötte vannak, és nem fordítva. Valaminek történnie kellett az elmúlt négy évben, mert én soha nem mondtam volna meg, hogy ilyesmire vetemedik” – mondta Novia.

Hogy az Egyesült Államokat mennyire sokkolta a newtowni ámokfutás, az nemcsak az egész országon úrrá lett gyászból hallható ki, amelyről Obama biztosította az áldozatok hozzátartozóit, hanem abból az elszántságból is, amellyel ő és más tekintélyes demokrata politikusok is a fegyverkorlátozás mellett szálltak síkra. Connecticut kormányzójaként az a Malloy is a szigorítás híve, akinek személyesen kellett közölnie a gyerekek halálhírét az érintett családokkal, de ott van Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke is, aki az NBC-nek mondta, hogy amint lehet, a támadófegyverek tilalmáról szóló törvényjavaslatot terjeszt be a szenátusban és a képviselőházban is. Obamának korábban egyébként állnia kellett a gyávaság vádját is, hogy nem mer hozzányúlni a fegyvertartási törvényekhez; az elnököt vasárnap Michael Bloomberg New York-i polgármester és több demokrata szenátor is felszólította, hogy léptesse újra életbe a támadófegyverekre vonatkozó tilalmat az Egyesült Államokban.

A Sandy Hook általános iskola előtt felállított improvizált emlékhelynél gyülekeznek Newtown lakói
A mother embraces her daughter as they stand near a makeshift memorial close to Sandy Hook Elementary School for the victims of a school shooting in Newtown, Connecticut Sunday December 16, 2012. Twelve girls, eight boys and six adult women were killed in the shooting on Friday at Sandy Hook Elementary School in Newtown. REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW EDUCATION TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.