'Magyarország nagyon nem meggyőző demokráciából'

Több alázatot várna el Szlovákiával kapcsolatban a magyarországi politikusoktól a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). A parlament elnöke szerint a szlovákiai nyelvtörvény módosítását a Magyar Koalíció Pártja is támogatta.

Több alázatot várna  el Szlovákiával kapcsolatban a magyarországi politikusoktól a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - jelentette ki kedden a párt első  alelnöke. Anna Belousovová a magyar Országgyűlés elnökének reggel elhangzott nyilatkozatára reagált, amelyben Szili Katalin határozott  európai fellépést követelt a múlt héten elfogadott szlovák  államnyelvtörvénnyel kapcsolatban.

– Nagyon nem meggyőző, ha más országok kioktatását – arról, hogy  mi a normális és mi a demokratikus – az a Magyarország engedi meg  magának, amely számos belső problémával küszködik, ahol gyilkosságok  és a romák elleni pogromok történnek - ahogy azt a legutóbbi  hónapokban is láttuk -, ahol megalakult a Magyar Gárda, és  félkatonai fasiszta szervezetek működnek" - reagált Szili  nyilatkozatára Belousovová.

– Az államnyelv módosítása bevett európai jogi norma, amely a  Szlovák Köztársaság keretében egységesítő hatással van – szögezte  le Belousovová. Aláhúzta: Szlovákia szuverén, önálló ország, amelynek politikájába a mai kormánykoalíció idején a magyarországi  politikusok nem tudnak úgy beavatkozni, ahogy azt tehették akkor,  amikor a Magyar Koalíció Pártja is része volt a koalíciónak.

Szili Katalin a nyelvtörvény módosítása kapcsán levelet írt  Pavol Paska szlovák házelnöknek, s abban a jogszabályról szóló végső  szavazás elhalasztását kérte. A pozsonyi parlament elnöke azt írta válaszlevelében, hogy a magyarok rosszul értelmezték ezt a  törvényt, amelyet a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja is támogat – idézte a pozsonyi parlament elnökét Szili. Ez „tételesen  szerintem nem áll” – reagált a televíziós interjúban az Országgyűlés  elnöke.

Pavol Paska egyelőre nem kívánt reagálni Szili nyilatkozatára. A  múlt héten levelet írt Szilinek, amelyben reagált a magyar házelnök  korábbi bírálatára. „A magyar Országgyűlés elnökétől erre egyelőre  nem kapott választ – közölte kedden Jozef Plsko, a szlovák házelnök szóvivője.

A múlt héten elfogadott, szeptember 1-én hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi  elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott  beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol  legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a  szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.