'Magyarország az út végére érkezett'

Eljött az EU ideje, hogy tegyen valamit a közös értékek védelmében, a szavakat végül tettekre váltsa, és a legerősebb eszközöket vesse be Magyarország ellen – írja a Human Rights Watch egyik szakértője.

Lydia Gall, a Human Rights Watch (HRW) kelet-európai és balkáni ügyek szakértője elsősorban a médiatörvény ügyén keresztül hívja fel a figyelmet arra, hogy mekkora veszély fenyegeti Magyarországon az alapvető jogokat, a független médiát, és milyen káros következményekkel jár a Fidesz kétharmados hatalma.

A cikk szerint a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy felébressze a nemzeti érzelmeket. Magyarországon nemrég ünnepelték például a nemzeti összetartozás napját, amikor is a trianoni békeszerződés következtében elvesztett területeket gyászolják. Azonban a magyaroknak – és az európaiaknak is - sokkal aktuálisabb problémákkal, például az emberi jogok egyre romló helyzetével kellene foglalkozniuk.

A szerző szerint a sokat vitatott médiatörvény ügyében végre lépnie kellene az Európai Uniónak. 2010 decemberében a nagy nemzetközi nyomás ellenére a parlamenten átment a médiacsomag. A médiatörvény azonban csak az egyik példa a magyar kormány elnyomó intézkedései közül. Az igazságszolgáltatás függetlensége, a nőjogok, a vallásszabadság és a melegjogok azok a témák, amelyek romboló hatással vannak az alapvető jogokra.

Az Alkotmánybíróság 2011 decemberében alkotmányellenesnek találta a médiatörvény több alapvető pontját is, és május 31-ig adott időt a kormánynak, hogy változtassanak rajta. A cikk megjegyzi, hogy az EU részéről Neelie Kroes gyakorolt nyomást, és még a 7. cikk alkalmazását is kilátásba helyezte. Eszerint akár a tagállam szavazati jogát is felfüggeszthetik az Európai Tanácsban, ha az adott ország megsérti az Unió alapértékeit. Kroes azonban eddig még nem tett ez ügyben semmit. A magyar parlament, amelynek az lenne a feladata, hogy megakadályozza a Fidesz túlhatalmát, szintén elszalasztotta az alkalmat, hogy eleget tegyen a nemzetközi egyezmények követeléseinek. Május 24-én a parlament elfogadta a kormány által módosított törvényt, amely nagyrészt figyelmen kívül hagyja a Tanács ajánlásait.

Mindez Gall szerint azt jelenti, hogy a magyar kormány minden kritikát és ajánlást megcáfolt, és nincs szándéka alkalmazkodni az európai emberi jogok követelményeihez, és a független médiát sem akarja megvédeni. A cikk idézi Orbán Viktor 2010. decemberi egyik megnyilatkozását, amikor is a miniszterelnök kijelentette, nem fognak változtatni a törvényen. Ez be is teljesült. Ugyan néhány módosítást tettek, azonban a főbb, ellentmondásos pontokon nem változtattak.

A cikk felidézi a Klubrádió ügyét is. Ugyan a rádió elnyerte a frekvenciát, szerződést nem kötöttek velük. Miután a bíróság úgy döntött, hogy ezt mégis meg kell tenni, a törvény legújabb módosításai – ezek szerint nem muszáj azokkal a pályázókkal szerződést kötni, akik elnyerték a frekvenciát – visszamenőleg lehetetlenítik el a rádiót.

A cikk szerint nagyon aggasztó, hogy a magyar kormány mindenféle konzultáció nélkül alkotott egy új alkotmányt és törvényeket, amelyeknek gyakran visszaható erejük van. Gall szerint Magyarország az út végére érkezett. Eljött az EU ideje, hogy tegyen valamit a közös értékek védelmében, a szavakat végül tettekre váltsa, és a legerősebb eszközöket vesse be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.