'Magyarellenes terrorizmus' titkosszolgálati pénzeken?

Tőkés László az általa 'magyarellenes terrorizmusként' aposztrofált délvidéki magyarverések felszámolásához kötné Szerbia EU-csatlakozását. Az EP brüsszeli plenáris ülésén szintén felszólaló szlovák Jaroslav Paska szerint miközben Szlovákiában és más környező országokban tiszteletben tartják a magyar kisebbségek jogait, Magyarországon beolvasztják a szlovák kisebbséget. Szó volt Tokajról is.

Napirenden kívül elmondott felszólalásában a Szlovák Nemzeti Párt képviselője hangsúlyozta, Szlovákiában máig megmaradt a magyarok száma, Magyarországon azonban egytizedére csökkent a szlovákoké.

Tőkés László romániai magyar EP-képviselő ugyancsak napirenden kívül szólt a határon túli magyarokkal kapcsolatban. Képezze feltételét Szerbia európai uniós csatlakozásának a vajdasági magyarellenes erőszak beszüntetése - sürgette Tőkés László, azt kérve, hogy az Európai Parlament lépjen fel határozottan „a délvidéki magyarellenes terrorizmus leállítása érdekében”.

Az erdélyi honatya - volt királyhágómelléki püspök - emlékeztetett arra, hogy a Vajdaságban a kényszerű elvándorlás és a masszív többségi betelepítés miatt a magyar lakosság száma néhány évtized alatt egyharmadával, 290 ezer főre csökkent. Felhívta a figyelmet a folytatódó magyarverésekre is, amelyek mögött szerinte a szerb titkosszolgálat áll.

Ezzel párhuzamosan a Tokaj név szlovákiai bejegyzésével kapcsolatos jogellenes állapot orvoslására kérte az Európai Bizottságot szerdán Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő a testület brüsszeli plenáris ülésén.

Mint mondta, 2007-ben a bizottság maga is jogsértő módon járt el, miután Szlovákia kérésére oltalom alatt álló eredetjelzésként, illetve oltalom alatt álló földrajzi jelzésként egyaránt bejegyezte a Tokaj nevet, pedig egy megjelölés egyszerre csak egy kategóriában szerepelhet. Brüsszel mindazonáltal időközben orvosolta a helyzetet, és a földrajzi jelzések közül törölte a megjelölést - közölte a képviselő.

Közölte, még mindig fennáll viszont egy másik jogellenes helyzet, hiszen a szlovák nemzeti törvény, amelyre a bejegyzést alapozzák, már nem létezik, Szlovákia azt már hatályon kívül helyezte.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.