Magyar baklövések - a Financial Times az Orbán-kormányról

A keddi Financial Times "Magyar baklövések" címmel szerkesztőségi cikkben foglalkozik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU küldöttségével folytatott tárgyalások ügyével.

A londoni gazdasági napilap szerint Orbán Viktor "még akár mesterhármast is elérhet öngólokból". A futballrajongó magyar miniszterelnök, akit nyolc év után áprilisban választottak újra, már két "súlyos baklövésért" felelős. A múlt hónapban a kormány azzal idegesítette fel a befektetőket, hogy Magyarország gondjait Görögországéihoz hasonlította. Most pedig azzal keltett újabb rémületet befektetői körökben, hogy elvesztette a hozzáférést az IMF és az EU által nyújtott likviditási kerethez - áll a Financial Times keddi írásában.

A lap szerint a magyar költségvetési helyzet menetrendszerű felülvizsgálata - a 2008-ban kezdődött hitelprogram egyik feltétele - "éles hangulatban" ért véget. A hitelezők aggályai szerint az Orbán-kormány le akarta lassítani a költségvetési konszolidációt. A Fidesz ugyanakkor az októberi helyhatósági választások előtt "lakossági támogatásért udvarol" azzal, hogy a "ki ijed meg először" játékot űzi az IMF-fel - ám ebből a játszmából Magyarország biztosan vesztesként kerül ki - írta a Financial Times.

A szerkesztőségi kommentár szerint Orbán Viktor abban reménykedhet, hogy ha elég keményen megveti a lábát, az IMF és az EU mutat majd valamennyi engedékenységet, hiszen ezt már korábban is megtették. A két szervezet 2009-re és 2010-re is enyhítette a magyar államháztartási hiánycélokat, miután a magyar gazdaság recessziója mélyebbnek bizonyult a vártnál. A hitelezők azonban a hitelfeltételeket ezekben az esetekben azért módosították, mert a gazdasági válság ésszerűtlenné tette azokat.

A jelenlegi IMF/EU-csomag esetében azonban ez nem áll fenn - írta a keddi Financial Times. Az írás szerint a hitelezők azt kérik, hogy Magyarország jövőre a hazai össztermék 3 százaléka alá csökkentse államháztartási hiányát az idei 3,8 százalékról. Ezt minden további nélkül meg lehetne tenni: a gazdasági növekedés üteme jövőre várhatóan jóval 2 százalék fölé gyorsul.

Ha azonban az Orbán-kormány egy ilyen enyhe költségvetési kiigazítást sem tud megemészteni, akkor jogos, hogy a hitelezők aggódnak Magyarország miatt, és megszakítják a támogatást - áll a Financial Times szerkesztőségi írásában.

A kommentár szerint Orbán Viktornak most azon kellene igyekeznie, hogy visszanyerje a hitelnyújtók bizalmát. Magyarország nem Görögország: hosszú futamú kötvényeit értékesíteni tudja a befektetőknek. Adóssághelyzete is sokkal egészségesebb. Magyarország azonban most biztonsági háló nélkül működik - áll a londoni gazdasági napilap szerkesztőségi állásfoglalásában.

A Financial Times szerint a választásokon szerzett jelentős többségének birtokában Orbán Viktor nem akarja, hogy kormányára az előd által elfogadott program nehezedjék. E program azonban megfelelő és méltányos, Orbán Viktornak pedig most neki kell állnia végrehajtásának, és az IMF-nek is ki kell tartania saját álláspontja mellett.

Miután oly sok ország van ingatag helyzetben, a valutaalap nem engedheti meg magának, hogy lágyszívűnek tűnjék. Néhány sárga és piros lap felmutatása jó jelzés lehet más olyan kormányok számára is, amelyek esetleg kísértést éreznek a fegyelmezetlenségre - fejeződik be a Financial Times keddi szerkesztőségi cikke.

A lap keddi száma a kommentárrovatban is közöl egy írást az IMF-/EU-tárgyalásokról, megállapítva: az IMF és az EU "ritkán tapasztalható gerincességet" mutat egy olyan kormánnyal szemben, amely azon küszködik, hogy "populista ígéreteit összeegyeztesse a pénzügyi realitásokkal".

A kommentár szerint Orbán Viktor "veszélyes játékot űz". Jóllehet Magyarországnak nincs azonnal szüksége a keretből még meglévő 5,5 milliárd euróra, kétséges azonban, hogy boldogul-e megállapodás nélkül. A forintra és a hitelköltségekre az összeveszés eredményeként nehezedő nyomás ára azonnal jelentkezni fog, és az előző kormány által oly keserves áron megszerzett nemzetközi hitelesség elvesztésének költségei is jelentősek. Bár valószínűleg Orbán Viktor fog először engedni, ez esetleg csak az októberi helyhatósági választások után történik meg.

Még ha a dacolás az IMF-fel és a EU-val elő is segíti a Fidesz politikai hatalmának konszolidálását, ez jó eséllyel pirrusszi győzelem lesz. Magyarország csak még mélyebb gödröt ás magának, és a megmentéséhez kapcsolt feltételrendszer végül a jelenleginél is keményebb lesz - áll a Financial Times keddi kommentárjában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.